Man tränar på gym och lyssnar på en podcast


© iStock

Träna med en podcast

Skippa din gamla låtlista under nästa träningsrunda och lyssna i stället på en poddradio. Ladda ned en ljudfil från internet och få massor av inspiration som kan göra även det jobbigaste träningspass till ett rent nöje. Här är ett axplock att börja med.

11 januari 2018 av Hans W. Gottlieb

De bästa träningspoddarna 

Om det tar emot att träna i vintermörkret så är en poddradio en perfekt träningskompis. Utbudet av poddar inom alla tänkbara olika genrer har exploderat de senaste åren, och oavsett om man vill ha träningstips eller bara god underhållning, så finns det massor av guldkorn som väntar därute.

Att kombinera långa och djupdykande poddar med långa och rogivande träningsrundor fungerar utmärkt. Mitt i en hektisk vardag får du tillsammans med dina motionsaktiviteter möjlighet att fördjupa dig i ett spännande ämne, en intressant debatt eller en medryckande historia. Träningspassen ute på mörka landsvägar eller i styrkelokalen rusar iväg, och när du väl har blivit biten av poddradion så kommer du gladeligen att ta på dig träningskläderna och hör­lurarna och ge dig ut oavsett väder.

Så lätt är det att ladda ned en podd till mobilen:

iOS

Apple har en egen gratis och utmärkt poddradio-app, som redan finns installerad om du har en Iphone. Det är alltså bara att söka!

Android

Två bra poddradiospelare till Android är Pocket Casts (40 kr) och Beyondpod (gratis). Pocket Casts finns både till Android och iOS, vilket gör att du kan dela information, t.ex. mellan en Android-mobil och en Ipad.

De här poddarna rekommenderar vi:

Maratonpodden

Utges av Beppo

En poddradio om uthållighetssporter i allmänhet och löpning i synnerhet ledd av journalisten och författaren Petra Månström. Petra är van att hålla låda och har med gäster i form av såväl elitidrottare som frälsta kändismotionärer, t.ex. herr­tidningsfotografen Bingo Rimér, TV-kocken Tommy Mylly­mäki och stjärnförfattaren Jens Lapidus som diskuterar lång­distanslöpning och mycket annat.

Allt du velat veta

Utges av Acast

Den snabbaste vägen till kunskap är också väldigt rolig. Värden heter Fritte Fritzson och både gästerna och ämnena är vitt skilda och bjuder på underhållning som räcker i en knapp timme per avsnitt. 

Outside Podcast

Utges av Outside Magazine

Amerikansk poddradio om vild­marks­­även­tyr. Du kan t.ex. höra om Diana Nyad som i en ålder av 64 år simmade genom ett av jordens mest haj­fyllda vatten från Florida till Kuba. I serien Science of Survival återberättas verkliga överlevnadshistorier om allt från möten med jaguarer i djungeln till folk som nästan fryser ihjäl i snöstormar. Ljudbilden ger en känsla av att man är med själv.

Kropp og själ

Utges av Sveriges Radio

I P1:s hälsojourna­listiska program tar värden Ulrika Hjalmarson Neideman och hennes gäster upp olika ämnen, t.ex. Träningshetsens baksida, Tarmfloran och Den heliga sömnen. Ämnena är både breda och smala. 

The Cycling Podcast

Utges av Rapha

Här är fokus på professionell cykelsport med t.ex. transferrykten och analyser av alla vårklassiker och alla etapper i Grand Tour-loppen. The Cycling Podcast Féminin finns också med nyheter om kvinnlig proffscykling. Cykelsport­radio för cykelfrälsta.

Barbell Shrugged

Utges av Barbell Shrugged

Populär poddradio om fitness, styrketräning och crossfit. Här finns avsnitt om allt från olympisk tyngdlyftning och uppbyggnad av träningsprogram till biohacking och kostplaner samt massor av profilintervjuer. 

Science of Ultra

Utges av Shawn Bearden

Poddradio för löpare med fokus på sträckor längre än maraton. Värden Shawn Bearden tar t.ex. upp biomekanik och väts­ke­intag och inter­vjuar spännande ultraöpare, t.ex. Michael Wardian som har löpt sju maraton på alla sju kontinenter på bara sju dygn.

Iphone
Sätt ljud på din träning

Utbudet av poddar har exploderat under de senaste åren.

© iStock

Coltings nakna sanning

Utges av Acast

Jonas Colting, triatlet, entreprenör, författare, debattör och hälsokonnässör ger här sin syn på aktuella frågor inom träning, hälsa, kost och livsstil. Avsnitten är överlag långa – upp till en och en halv timme! Coltings ofta kloka och ibland mycket kontroversiella åsikter – sådana har han många av – passar bra att lyssna på under helgens långpass på cykeln eller i löpskorna.

Extra Kick – Run to The Top

Utges av RunnersConnect

En grupp löpexperter svarar på alla tänkbara frågor om löpning. Här kan du få reda på hur du ska ladda upp inför träningspass i ottan, hur du effektivast byter från vanliga löpskor till minimalistiska löpskor, och hur långsamt du egentligen bör springa under dina långsamma långpass. Avsnitten är 5–15 min. och man hinner få en hel del information om löpning medan man själv är ute och springer.

TED Talks Health

Utges av TED Conferences

Forskare och andra experter berättar om sina upptäckter och forskning om hälsa. Allt har en välförmedlad och lättförståelig ingång till forskningens frontlinjer. Avsnitten är ofta korta, 5–15 min, och under löprundan hinner du både lyssna på diskussioner om den globala beredskapen mot dödliga virus, möjliga lösningar på ökad antibiotikaresistens och om varför en del upplever träning som jobbigare än andra.

The Rich Roll podcast

Utges av Rich Roll Enterprises

När den nu 51-årige Richard Roll fyllde 40 beslutade han sig för att ändra på sitt liv, och förvandlades från soffpotatis till elit­triatlet. Sedan dess har han skrivit flera böcker och startat sin egen poddradio där han intervjuar tränare, OS-guldmedaljörer, elitsoldater, guruer och entreprenörer om bl.a. motivation, viljestyrka och målsättning. Podden är mycket amerikansk, men med många spännande personer och ämnen.

Styrke-labbet

Utges av Styrke­labbet

För alla som styrke­tränar. Värdarna Daniel Richter och Philip Wildenstam, två erfarna styrkelyftare, guidar lyssnarna genom gymmets snåriga djungel, och hjälper till att göra träningen roligare och effektivare. Det finns också plats för personligt snack värdarna emellan under de ca 45 min. långa avsnitten.

Fler bra val …

Wodcast Podcast: För den som inte kan få nog av crossfit och funktionell träning, är Wodcast bra.

Magness & Marcus – on coaching: Egentligen en poddradio från tränare till tränare, men med massor av tips och råd om löpning.

House of Run: Lättsam, småtrevlig podd om löpning med fokus på amerikanska idrottare.

The Tim Ferriss Show: Värden Tim Ferriss söker upp världens ledande experter inom träning, kost och mycket annat för att få de bästa råden. Mycket amerikansk och ofta mycket underhållande.

Food For Fitness: Med en solid grund i vetenskapen inom området tar den här podden upp det mesta från träningsvärlden – allt från sanningen om kolesterol till proteinbakning och sömnrytm. 

Ge din träning en boost!

Just nu kan du få de suveräna bluetooth-hörlurarna Sudio TRE Sport för ett lika suveränt pris tillsammans med Aktiv Träning. Sudio TRE Sport är tillverkade i en exklusiv skandinavisk design. Förutom att ljudet är utmärkt och passformen är perfekt, så är batteritiden hela 9 timmar vid användning, 10 dygn i standby-läge och räckvidden är hela 15 meter. Hörlurarna är dessutom svett- och vattenavvisande, de har röststyrning och musiken kan styras och mobilsamtal kan besvaras utan att du behöver ta upp mobilen ur fickan.

Få Sudio TRE Sport tillsammans med 4 nummer av Aktiv Träning för BARA 179:50 kr (+ 39:50 kr i porto). Du sparar hela 887 kr. Men vänta inte för länge – vi har bara ett begränsat antal. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket är ditt huvudsakliga träningsmål nu i vår?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: