Läs också

Lyxiga hörlurar

Så väljer du rätt löpmusik

Rätt löpmusik kan innebära en hel del för din träning, och det saknar inte helt betydelse vad du väljer att lyssna på. Se här hur du väljer den musik som passar just dig.

24 december 2017 av Jesper U. Larsen

Forskning visar att musik kan få dig att prestera bättre på löprundan. Det saknar dock inte betydelse vad du lyssnar på om du vill ha bästa möjliga effekt.

Först och främst är det viktigt att välja låtar med en bra rytm och snabba taktslag. Därför bör du ta reda på musikens BPM (beats per minute) – på svenska kallat antal taktslag.

Räkna dina steg

Om musiken bara ska användas som soundtrack under löprundan, så är låtar med 120–134 BPM lämpade för löpning i medelhårt tempo, medan 135–150 BPM passar till tempolöpning. Om dina löpsteg däremot synkroniseras med musiken för att hålla en viss fart, så ligger det optimala taktslaget oftast på 150–180 BPM.

Du kan gå grundligt till väga och räkna dina steg för att ta reda på hur många gånger du sätter ner en fot i marken per minut under t.ex. lugna löprundor, tempopass och intervaller. Därefter kan du välja låtar med samma antal BPM.

Det finns en rad appar och webbplatser som kan hjälpa dig att sätta ihop en spellista med bakgrund av BPM, t.ex. jog.fm. En annan lösning är Spotify Running, som automatiskt mäter ditt löptempo och spelar musik med ett passande antal slag per minut.

Välj med hjärtat

BPM är dock inte allt. Bra löpmusik kan också ha andra kvaliteter – t.ex. bra energi eller ett budskap som ger dig extra motivation och fart i löpskorna. Samtidigt är det inte säkert att en låt med rätt BPM är den rätta om du inte gillar den.

Därför ska du alltid välja musik som du gillar och förknippar med positiva upplevelser. 

Ge din träning en boost!

Just nu kan du få de suveräna bluetooth-hörlurarna Sudio TRE Sport för ett lika suveränt pris tillsammans med Aktiv Träning. Sudio TRE Sport är tillverkade i en exklusiv skandinavisk design. Förutom att ljudet är utmärkt och passformen är perfekt, så är batteritiden hela 9 timmar vid användning, 10 dygn i standby-läge och räckvidden är hela 15 meter. Hörlurarna är dessutom svett- och vattenavvisande, de har röststyrning och musiken kan styras och mobilsamtal kan besvaras utan att du behöver ta upp mobilen ur fickan.

Få Sudio TRE Sport tillsammans med 4 nummer av Aktiv Träning för BARA 179:50 kr (+ 39:50 kr i porto). Du sparar hela 887 kr. Men vänta inte för länge – vi har bara ett begränsat antal. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

När på dagen brukar du träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: