Forskning: Du tränar bättre med musik

Forskare har kommit fram till att man presterar bättre om man tränar med musik i öronen – och det gäller oavsett om man löper, cyklar eller styrketränar.

19 december 2017 av Jesper U. Larsen

Hörlurar har blivit standardutrustning för motionärer – oavsett om man gillar att springa utomhus eller träna inne på gym. Musik i öronen bidrar nämligen med mycket mer än bara underhållning. På senare år har det gjorts flera studier där man har undersökt effekten av musik på vår fysiska prestationsförmåga, och resultaten är så övertygande att forskarna menar att musik är en form av ”laglig dopning”.

Boosta din uthållighet

I en studie vid Brunel University i London lät man deltagarna träna på ett löpband till utmattning med motiverande musik, neutral musik eller ingen musik alls i öronen.

Det visade sig att musiken bidrog till att uthålligheten ökade betydligt, och särskilt den musik som kategoriserades som motiverande visade sig vara effektiv. Den bidrog till en 15 procent ökning av uthålligheten hos deltagarna jämfört med dem som tränade utan musik.

>> Få de suveräna bluetooth-hörlurarna Sudio TRE Sport tillsammans med 4 nummer av Aktiv Träning för BARA 179:50 kr. Du sparar hela 887 kr. Läs mer här. << 

Kör längre per liter

Musik kan också göra att man blir bättre på att använda den energi som finns till förfogande i kroppen. I en nyzeeländsk studie från 2012 fick deltagarna cykla på motionscykel med en intensitet på 60 procent av deras maxpuls. När de cyklade till musik som matchade deras rörelser, så visade studien att de gjorde av med 7,4 procent mindre syre.

Lyft med extra mycket kraft

Inom styrketräningens värld har man sett att musik ger en signifikant ökning av styrkeuthålligheten – dvs. antalet repetitioner man klarar av att göra med en viss vikt – medan det däremot inte gjorde någon skillnad för den maximala vikt man klarar av att lyfta.

Det tyder således på att musik kan motivera dig att göra ett par repetitioner till under varje set. 

Ge din träning en boost!

Just nu kan du få de suveräna bluetooth-hörlurarna Sudio TRE Sport för ett lika suveränt pris tillsammans med Aktiv Träning. Sudio TRE Sport är tillverkade i en exklusiv skandinavisk design. Förutom att ljudet är utmärkt och passformen är perfekt, så är batteritiden hela 9 timmar vid användning, 10 dygn i standby-läge och räckvidden är hela 15 meter. Hörlurarna är dessutom svett- och vattenavvisande, de har röststyrning och musiken kan styras och mobilsamtal kan besvaras utan att du behöver ta upp mobilen ur fickan. 

Få Sudio TRE Sport tillsammans med 4 nummer av Aktiv Träning för BARA 179:50 kr (+ 39:50 kr i porto). Du sparar hela 887 kr. Men vänta inte för länge – vi har bara ett begränsat antal. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

När på dagen brukar du träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: