Cookie- och Sekretesspolicy
Så får du en snygg och vältränad kropp
Detta är en metod för dig som vill komma i form, men som inte drömmer om att se ut som ett muskelberg.

Så får du en snygg och vältränad kropp

Vill du uppnå en bättre allroundform och bli starkare funktionellt? Då ska du träna så här!

  • Av Kasper Danborg och Jesper U. Larsen.
  • 15-06-2016
  • Aktiv Träning nr. 6, 2016
Styrketräning

Om du vill bli starkare rent allmänt behöver du jobba på att förbättra din styrka, snabbhet, koordination, balans och smidighet. Allt det uppnår du inte genom att bara lyfta vikter. För att lyckas med det behöver du bredda din träningsarsenal.

Träningsfrekvens
Att bli en vältränad allroundidrottare är minst lika krävande som att bygga stora muskler. Vill du komma i riktigt bra form bör du träna 4–5 gånger i veckan, men även en mindre insats ger resultat. Räkna med att ett träningspass tar 45–90 minuter att genomföra.

Typ av träning
Under en träningsvecka behöver du både träna styrka, smidighet (agility), rörlighet och kondition för att du ska förbättra dig över hela linjen. Målet är att du ska bli starkare och snabbare, uppnå bättre rörelsekvalitet samt förbättra konditionen. Det är därför viktigt att ha en bra träningsstruktur.

Metod
Inled alla träningspass med rörlighetsträning. Det gör dig smidigare och rörligare och du blir bättre på att utföra alla typer av rörelser både i din vardag och när du tränar. Rörlighetsträningen består av 10–15 minuter med åtta olika övningar, då du fokuserar på att ta ut rörligheten i alla kroppens viktiga leder och långsamt jobbar dig ut till ytterlägena. Börja med de leder som du är lite stelare i, t.ex. axlarna och höfterna.

Efter rörlighetsträningen fortsätter du med styrketräning eller agility- och konditionsträning. Du tränar alltså inte styrka och kondition under samma pass.

Så ser en dag med smidighets-, agility- och konditionsträning ut!

Smidighetsträningen går ut på att optimera kroppens rörelser och koordination. Tänk dig hur en vältränad basketspelare rör sig jämfört med en inaktiv person: rörelserna flyter, benen rör sig lätt och det sker med snabba, välkoordinerade rörelser i över- och underkroppen. Agility­träningen innehåller inslag av plyometrisk träning – boxarhopp, sidohopp och andra spänst­övningar – men också t.ex. korta sprintryck mellan koner.

Intensitet och volym
Det är ingen vidare bra idé att träna stenhårt under alla träningspass och med alla träningsformerna. Om du har genomfört ett tufft styrkepass, och benen värker och är trötta dagen efter, så är det inte särskilt smart att ha ett högintensivt sprint- och agilitypass inplanerat den dagen. Det är därför viktigt att planera veckan så att träningsintensiteten passar till träningsvolymen.

Om du kör ett högintensivt styrkepass på måndagen, så bör du lägga in ett medelintensivt konditionspass dagen efter – dvs. löp långsammare, men längre. Se också till att ändra ditt fokus efter hand. Det kan innebära att du under en treveckors­period väljer att prioritera kondi­tionsträning, medan du fokuserar mer på styrketräning under nästa period.

Övningar
När det gäller styrketräning så bör du uteslutande använda dig av flerleds­övningar och strunta i övningar som bara aktiverar t.ex. biceps eller triceps. Och du kan gärna utföra övningarna explosivt.

Tänk också på det här

Återhämtningen är viktig för att du ska kunna prestera bra. Du behöver fylla på med energi och ge kroppen bra förutsätt­ningar för att bygga upp sig.

  • Sov. Se till att sova de timmar du behöver. För de flesta innebär det 7–8 timmars kvalitetssömn per natt.
  • Ät nyttigt och proteinrikt. Du bör inta minst 1,5 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag. Se dessutom till att få i dig kolhydrater från grova grönsaker, potatis och liknande livsmedel.
  • Ät regelbundet. Fördela ditt näringsintag över 4–6 måltider per dag och se till att alla måltider innehåller protein – även frukosten.
  • Ha tålamod. Att förbättra sina fysiska egenskaper är inte något man gör i en handvändning. Det krävs långvarig träning och disciplin. Välj den tidpunkt på dagen då du har lättast för att hinna med att träna och har mest ork och energi. Då blir ut­bytet bättre.

Mer inom samma område

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Hur många armhävningar kan du göra?

Hur många armhävningar kan du göra?

Styrketräning |

Gör det här testet och se om din styrka ...

Till testet
Hur starka är dina ben?

Hur starka är dina ben?

Styrketräning |

Testa om din styrka stämmer med din ålder.

Testa hur stark du är
Får du nog med protein efter träning?

Får du nog med protein efter träning?

STYRKETRÄNING |

Ny forskning visar att man bör äta mer ...

Läs mer
Bör jag sluta löpträna om jag vill ha stora muskler?

Bör jag sluta löpträna om jag vill ha stora muskler?

MUSKELTILLVÄXT |

Svaret beror på hur vältränad du är, ...

Läs mer
Träningsskolan: Stark rygg

Träningsskolan: Stark rygg

Stark rygg |

Styrketräning - program till en stark rygg

Träningsskolan: Stark rygg
Nytt
Så tidigt börjar musklerna att krympa

Så tidigt börjar musklerna att krympa

Styrketräning |

Med åldern blir muskelmassan mindre. ...

Läs mer
Minska kroppsfettet och öka muskelmassan

Minska kroppsfettet och öka muskelmassan

Styrketräning |

Vi har sammanställt fem gyllene råd om ...

Läs mer
Dejta en kvinna som styrketränar

Dejta en kvinna som styrketränar

Styrketräning |

Det finns många bra skäl till att ...

Läs mer
Vill du att magrutorna ska synas? Ät så här!

Vill du att magrutorna ska synas? Ät så här!

Magrutor |

Man får tyvärr inga magrutor av att ...

Läs mer
Fyra tips till framgång på gymmet

Fyra tips till framgång på gymmet

Styrketräning |

Det är lätt att träningen på gymmet ...

Läs mer