Cookie- och Sekretesspolicy
7 myter om styrketräning

7 myter om styrketräning

Här listar vi de sju vanligaste myterna om styrketräning.

  • Av Camilla de Thlersant
  • Aktiv Träning nr. 2, 2009

MYT: Jag är för gammal för styrketräning

FAKTA: Du blir aldrig för gammal för att styrketräna. Vi människor behåller hela livet förmågan att öka vår muskelstyrka genom träning. Många män tror att muskelstyrkan automatiskt minskar från 35–45-årsåldern, men det finns ingen naturlag som säger det. Det stämmer att du långsamt förlorar muskelfibrer med åren, men de fibrerna kan tränas upp och förlusten av muskelstyrka kan kompenseras. Det är först i 60-årsåldern som muskelnedbrytningen börjar rent fysiologiskt. Orsaken till att många män tappar muskelstyrka är att de blir mer och mer inaktiva genom åren.

MYT: Styrketräning är tidskrävande

FAKTA: Nej, styrketräning är en av de minst tidskrävande träningsformerna du kan ägna dig åt. Tre träningstillfällen à 20 minuter i veckan är tillräckligt för att ge resultat. Den största fysiska effekten får du genom att träna 2–3 gånger i veckan under cirka 40–60 minuter. Då hinner du gå igenom alla viktiga muskelgrupper i kroppen.

MYT: Jag blir långsam av styrketräning

FAKTA: Tvärtom. Styrketräning med hög intensitet eller med explosiva moment förbättrar resultaten för löpare, cyklister och andra fartglada motionärer. Genom att bygga starka muskler blir du snabbare på att reagera när det krävs en spurt eller när kadensen ska ökas.

MYT: Styrketräning i maskiner är bäst

FAKTA: Fel. När du tränar i maskiner blir nervsystemet passivt. Maskinernas låsta positioner gör att nervsystemet inte aktiveras lika mycket som när du använder fria vikter, eftersom du undviker många av de små korrigerande rörelserna. Därför får du ut mindre av att träna i maskiner; de är helt enkelt lite för hjälpsamma.

MYT: Jag blir fet om jag slutar

FAKTA: Muskler och fett är två helt skilda kroppsvävnader. Det är fysiologiskt omöjligt för muskler att omvandlas till fett, även om det kan upplevas så när du slutar styrketräna. Däremot blir muskelmassan – och därmed din kroppsbyggnad – mindre och förhållandet mellan fett och muskler förändras. Dessutom sjunker ämnesomsättningen i takt med att musklerna blir mindre. Resultatet blir att du lättare lägger på dig mer fett om du fortsätter att äta samma mängd kalorier som när du var aktiv.

MYT: Ju tyngre vikter, desto bättre

FAKTA: Nej, inte nödvändigvis. Tunga vikter är optimalt för att bygga stora muskler, men de utvecklar inte din uthållighet eller explosivitet för det. Därför ska du lägga upp styrkeprogrammet i förhållande till vad du vill få ut av din träning. Vill du se ut som Arnold Schwarzenegger ska du lyfta så pass tungt att du bara orkar göra 3–5 repetitioner per omgång och ta korta pauser. Om du istället tränar med lättare vikter och gör 15–30 repetitioner så förbättrar du uthålligheten. De flesta motionärer väljer vikter som de orkar lyfta 8-12 gånger per omgång. Det ger en balanserad kombination av muskeltillväxt, styrka och uthållighet.

MYT: Jag springer och ska därför inte styrketräna

FAKTA: Musklerna belastas inte tillräckligt av konditionsträning, som framför allt gör musklerna uthålligare istället för starka. Satsar du på att endast förbättra konditionen är styrketräning ett nödvändigt komplement för att kroppen ska hålla. Träna därför styrka de dagar du inte springer.

Mer inom samma område

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Hur många armhävningar kan du göra?

Hur många armhävningar kan du göra?

Styrketräning |

Gör det här testet och se om din styrka ...

Till testet
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Ät dig till magrutor

ExclusiveExclusiveÄt dig till magrutor

Magrutor |

Om du vill ha magrutor så är du tvungen ...

Läs mer
10 fel som gör att musklerna inte växer

10 fel som gör att musklerna inte växer

Muskler |

Styrketränar du flitigt utan att det ...

Små förändringar kan ge stora muskler
Den perfekta armhävningen

Den perfekta armhävningen

Armhävning |

För att dina armhävningar ska bli så ...

Den perfekta armhävningen
Kom i toppform med HIIT

Kom i toppform med HIIT

Styrkeövningar |

Vår styrkeskola passar perfekt för alla ...

Läs mer
Nytt
Så tidigt börjar musklerna att krympa

Så tidigt börjar musklerna att krympa

Styrketräning |

Med åldern blir muskelmassan mindre. ...

Läs mer
Minska kroppsfettet och öka muskelmassan

Minska kroppsfettet och öka muskelmassan

Styrketräning |

Vi har sammanställt fem gyllene råd om ...

Läs mer
Dejta en kvinna som styrketränar

Dejta en kvinna som styrketränar

Styrketräning |

Det finns många bra skäl till att ...

Läs mer
Vill du att magrutorna ska synas? Ät så här!

Vill du att magrutorna ska synas? Ät så här!

Magrutor |

Man får tyvärr inga magrutor av att ...

Läs mer
Fyra tips till framgång på gymmet

Fyra tips till framgång på gymmet

Styrketräning |

Det är lätt att träningen på gymmet ...

Läs mer
Skor för riktiga män

Utrustning | Skor för riktiga män