Stenhård yoga för riktiga karlar

Trodde du att yoga bara var för kvinnor? Då trodde du fel. Yoga är perfekt för alla träningsnördar eftersom hela kroppen stärks och sinnet blir skarpare.

29 oktober 2015 av Claus Cancel.

Det finns många olika former av yoga. Hatha-yoga, som vi utgår ifrån, är fysiskt krävande eftersom man behåller samma ställning under en lång stund.

Yoga betyder att förena, och det man förenar i yoga är kroppen och sinnet. Man vill skapa harmoni mellan kroppen och sinnet. Det handlar inte bara om att göra fysiskt krävande övningar, utan också om att andas rätt och lära känna sig själv.

De fysiska övningarna i yogan gör att kroppens muskler spänns och stretchas – inte bara stora, utan också små muskler i t.ex. fötter, tår, fingrar och händer. Övningarna koordineras med andningen.

Vissa yogaställningar är fysiskt jobbiga att utföra, medan andra är mer rogivande. Det finns många olika yogaformer att välja på. En del är fysiskt jobbiga, andra är mer ”andligt” inriktade.

Yoga är ett perfekt komplement till löpning och cykling

Om du brukar löpträna eller cykla så har du säkert bra kondition och även starka benmuskler, men kanske inte mycket mer än så. I så fall är yoga ett bra komplement. När du utövar hatha-yoga stärker du bålen och musklerna i hela kroppen. De meditativa inslagen gör att du också får en chans att koppla av i sinnet. Den kombinationen kan bara några få andra träningsformer erbjuda.

Hatha-yogan kännetecknas också av att den är lätt att lära sig. Det är förvisso tufft att hålla en viss ställning under lång tid, men i gengäld behöver du inte lära dig så många ställningar. I andra yogaformer byter man ställning hela tiden.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: