© Jakob Helbig

Snygga carvingsvängar

Här är fyra steg som visar hur du lyckas göra den perfekta slalomsvängen, så att du får bättre kontroll och kan åka snabbare utför pisten.

25 januari 2011

Carvingsvängar liknar de svängar du ser världscupåkarna i storslalom göra på teven. Det innebär långa, skärande svängar i ett högt tempo, där g-krafterna verkligen utnyttjas. Carvingsvängar innebär mer fart och bättre kontroll i pisten, samtidigt som du liknar ett proffs.

1 Grunden till en bra åkteknik

|

Effektiva carvingsvängar görs i ett så högt tempo att de genererar massor av krafter som gör att du kan luta dig in i svängen utan att tappa balansen. Ett rejält kantgrepp skapar mest krafter att leka med. Det är därför viktigt att du kantställer skidorna för att svängen ska bli så effektiv - och snygg - som möjligt. Då undviker du också att skidorna glider iväg, vilket i sin tur kan ge både sämre kontroll och kraftöverföring. Nyckeln till fartkontroll är att undvika branta backar och att åka genom hela svängen. Din kroppstyngd ska vara förlagd till mitten på skidorna.

### 2 Kantställ skidorna nerifrån

För att skidorna ska kantställas så effektivt som möjligt i början av nästa sväng är det fötterna du ska fokusera på. Därför ska skidorna kantställas nerifrån. Även om du har på dig ett par styva pjäxor, ska du spänna fötterna i sidled för att trycka ned kanterna på skidorna i snön. En praktisk minnesregel är att trycka ned stortån i pjäxan på ytterskidan mot snön, samtidigt som du vickar lilltån upp mot pjäxans ovansida. Det gör att fotleden spänns och det blir lättare att kantställa skidorna. Knäna vinklas genom att du pressar skenbenet framå och inåt i svängen. Luta in höften i sidled i svängen så att tyngden förläggs till kanterna. När du samtidigt lutar överkroppen åt motsatt sida – lite ut ur svängen – så det blir valkar i midjan ovanför bältet – då kantställs också skidorna.

3 Kasta dig in i svängen

|

Ju bättre du blir på att kantställa skidorna, desto bättre blir du också på att utnyttja din kroppstyngd i nästa sväng. Föreställ dig att din tyngdpunkt är placerad vid naveln. Låt nu den punkten styra dig framåt och inåt mot mitten av följande sväng – precis i övergången från en sväng till en annan. Tänk samtidigt på att luta överkroppen lite ut från svängen när du flyttar in kroppstyngden. Det innebär alltså att du lutar överkroppen åt höger i samma ögonblick som du svänger åt vänster med skidorna. Därmed behåller du trycket på ytterskidan (dalskidan) som styr svängen. Om du inte lyckas förlägga kroppstyngden lite utåt under manövern riskerar du att landa på innerskidan och därmed förlorar du också kantgreppet.

### 4 Håll koll på farten

Fartkontrollen är viktig för att carvingsvängar ska kunna göras på ett säkert sätt. Konsten är att göra spår som ser ut som stora S-liknande bågar nedför pisten. Ju rundare S, desto mer går skidorna på tvären i pisten och desto högre tempo kan du hålla i svängarna. Om du lyckas hålla en bra linje länge, och därmed hinner göra klar hela svängen, kommer du märka att du får bättre fartkontroll. I praktiken känns det nästan som om du börjar att åka uppför backen igen, innan du börjar nästa sväng. I slutet av svängen kommer också farten att sjunka eftersom du åker mer på tvären.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är bäst med vinterträning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: