Cookie- och Sekretesspolicy
Guide: Fem exotiska skidresor

Guide: Fem exotiska skidresor

Glöm gamla vanliga skidresor till populära turistmål i Alperna. Här är en reseguide till fem exotiska skiddestinationer.

  • Av Morten Lund
  • Aktiv Träning nr. 2, 2013
  • Foto: Scott Markevitz

PUDERACTION I JAPAN

Allmänt
Japan är mer än något annat land känt för sin pudersnö – bottenlös pudersnö. På landets nordligaste ö, Hokkaido, ligger djupsnödestinationen Niseko. Varje år faller så stora snömängder att det bara kan jämföras med Alaskas legendariska skidområden.

Hur?
Direktflyg till Tokyo från/via Köpenhamn och sedan vidare till den japanska ön Hokkaido. Total flygtid är 14–15 timmar, plus buss til staden Niseko, som fungerar bra som basläger på ön eftersom många talar engelska där.

Många föredrar Black Diamond Lodge som bas. Här kan du boka en guide som känner till de bästa skidområdena på Hokkaido samt hyra lavinutrustning.

Läs mer på www.bdlodge.com


HELISKIING PÅ ISLAND

Allmänt
Island bjuder på helikopterskidåkning av mycket speciell karaktär. Helikoptern lyfter er upp till ännu en isländsk bergstopp där ni kan njuta av utförsåkning i orörd snö och där löporna slutar först flera kilometer ner i dalarna. Som en extra krydda på skidturen kan du få vara med och döpa nedfarter där aldrig någon har åkt nedför tidigare.

Hur?
Direktflyg till Reykjavik. Artic Heli Skiing är en reseoperatör som erbjuder specialdesignade och inte minst exklusiva upplevelser. Det kostar en bra bit över 20 000 kronor för fyra dagar. Kan du unna dig en sådan resa får du garanterat en upplevelse för livet.

Läs mer på www.arcticheliskiing.com

3. CATSKIING I MAKEDONIEN

Allmänt
Catskiing innebär att man med hjälp av pistmaskiner och snövesslor tar sig ut i orörd terräng för att åka offpist. En snövessla har kortare räckvidd än en helikopter och fungerar därför bäst i mindre bergsområden som t.ex. Šar Planina-bergen, där antalet höjdmeter är begränsat, men där det finns många sträckor att välja på.

Hur?
Direktflyg från Stockholm till huvudstaden Skopje. Sedan tar det cirka en timme till skidområdet.

Eskimo Freeride är catskiing-arrangör. Läs mer på www.eskimo-freeride.com

www.lapoint.se är en svensk researrangör. En vecka kostar 10 990 kr.


4. SKIDSAFARI I KANADA

Allmänt
Luftig, kanadensisk champagnepudersnö finns i de tre legendariska skidområdena Banff, Kicking Horse och Revelstoke. I den sistnämnda orten faller det 12–18 meter snö varje år! Kanada bjuder på perfekta förhållanden för offpistskidåkning direkt från liftsystemen.

Hur?
Genom att söka på nätet kan du designa ditt eget skidäventyr i Kanada. Flyg till Calgary och hyr en bil till din safari runt i de olika skidområdena. Om du vill boka en paketresa finns det flera olika alternativ att välja mellan.

www.gowest.se är en svensk researrangör.

5. RANDONEE I NORGE

Allmänt
Våra grannar i Norge bjuder på fantastisk offpiståkning sommartid nordost om Narvik och söder om Tromsö. Längs en naturskön fjordsträcka mellan Balsfjorden i söder och Norska havet i norr bjuds det på unik skidåkning. Du bor ombord på en gammal färja och vaknar varje dag upp till nya spektakulära toppturer med turskidor på fötterna.

Hur?
Flyg till Tromsö från Stockholm via Oslo. Enkel resa tar 5-6 timmar och kostar 2 000–3000 kr. Researrangören Polarcharter erbjuder paketresor med guide, kost och logi samt möjlighet att hyra turskidor mm.

Läs mer på www.polarcharter.no

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Längdskidor - intervallprogram

Längdskidor - intervallprogram

Längdskidsprogram |

Bli starkare, snabbare och smalare

Läs mer
Fem bra övningar inför skidresan

Fem bra övningar inför skidresan

Skidåkning |

Har du en skidresa inbokad i vinter? Då ...

Träningsprogram
Träningsupplägg

Träningsupplägg

Skidor |

Tiden börjar bli knapp och det är ...

Läs mer
Staka med magen

Staka med magen

Skidor |

Spänn magmusklerna och luta dig fram ...

Läs mer
Längdskidåkning är supereffektiv träning

Längdskidåkning är supereffektiv träning

Fråga oss |

Längdskidåkning anses som en av ...

Läs mer
Nytt
Fem bra övningar inför skidresan

Fem bra övningar inför skidresan

Skidåkning |

Har du en skidresa inbokad i vinter? Då ...

Träningsprogram
Längdskidåkning är supereffektiv träning

Längdskidåkning är supereffektiv träning

Fråga oss |

Längdskidåkning anses som en av ...

Läs mer
Lär dig de långa svängarna

Lär dig de långa svängarna

Skidor |

Med lugna, rytmiska upp-ner-rörelser ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Träna nu – och få en roligare skidresa

ExclusiveExclusiveTräna nu – och få en roligare skidresa

Förberedelse |

Det är nu du ska börja träna. Vi visar ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Sätt turbo på längdskidorna

ExclusiveExclusiveSätt turbo på längdskidorna

Motionsformer |

Oavsett om du är nybörjare eller ...

Läs mer