Cookie- och Sekretesspolicy
Simning

Praktiska tips

Variera gärna simlängderna så att det hela tiden känns utmanande och att olika muskelgrupper aktiveras. Be gärna om råd och tips om hur du ska göra rent tekniskt, och gör dig själv en tjänst genom att investera i ett par bra simglasögon. Det underlättar betydligt.

Simning

Föregående Sida 7 av 8 Nästa
  • Av Jakob Teilmann
  • Aktiv Träning nr. 11, 2010
Simning

Simning är en effektiv motionsform som både ger kondition och styrka. Samtidigt är det ett perfekt sätt att återhämta sig på eftersom simning är mycket skonsamt för muskler, leder, skelett och senor.

Ersätter

Simning är ett bra alternativ och komplement för t.ex. cyklister och löpare. Konditionen kan upprätthållas om man håller ett högt tempo och simning gör också att man blir starkare i axlar, armar, mage och rygg. Dessa kroppsdelar är ofta försummade hos löpare och cyklister men en stark överkropp gör också att den allmänna styrkan i kroppen ökar.

Kondition/uthållighet

Om man tränar i bassängen kan man snabbt skaffa sig bra kondition eftersom man mest använder de små muskelgrupperna. Det gör att tempot inte behöver vara särskilt högt för att hjärtat och lungorna ska få jobba mer.

Om man växlar mellan olika simdiscipliner, distanser och intervaller, så varierar belastningen och konditionen och uthålligheten kommer att bli bättre.

Styrka och smidighet

Simning är en allsidig styrketräningsmetod och involverar många muskler på t.ex. lårets ut- och insida, bröst, överarmar, rygg, axlar, armsträckare, armböjare och mage. Därmed kan man också bygga en välbalanserad och stark kropp.

Risken för skador minskar också eftersom kroppsvikten avlastas när man tränar i vatten.

Mentalt

Många upplever att ett träningspass i simhallen är både kallt och besvärligt. Men man vänjer sig snabbt. Och med tanke på hur mycket man får ut av den skonsamma simträningen så torde man bli mer motiverad.

Tillgänglighet

Ett par badbyxor samt en simhall i närheten är allt som behövs.

Föregående Sida 7 av 8 Nästa

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Sex effektiva crawltips

Sex effektiva crawltips

Simning |

Här är några bra tips på hur du kommer ...

Läs mer
Hur blir jag bättre på bröstsim?

Hur blir jag bättre på bröstsim?

Fråga oss |

Jag får ont i nacken och blir snabbt ...

Läs mer
Simning

Simning

Simning |

Stretchning - nödvändigt eller slöseri ...

Behöver jag stretcha?
Träna i havet eller i sjön

Träna i havet eller i sjön

Simning |

Simning i öppet vatten är ...

Läs mer
Varför bör man spreta med fingrarna när man simmar?

Varför bör man spreta med fingrarna när man simmar?

Fråga oss |

Jag har läst att crawlsimmare inte ska ...

Läs mer
Nytt
Vilket simsätt är egentligen bäst?

Vilket simsätt är egentligen bäst?

Fråga oss |

Jag har nyligen börjat simträna och ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Kom i toppform i bassängen

ExclusiveExclusiveKom i toppform i bassängen

Simträning |

Här är två bra träningspass för ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Träna som en toppensimmare

ExclusiveExclusiveTräna som en toppensimmare

Simprogram |

Det här programmet passar den som kan ...

Läs mer
Hur kommer jag igång och simmar ute?

Hur kommer jag igång och simmar ute?

Fråga oss |

Jag vill gärna börja simträna utomhus. ...

Läs mer
Hjälp till bättre crawlteknik?

Hjälp till bättre crawlteknik?

Fråga oss |

Jag är en triatlet som brukar finslipa ...

Läs mer