Roddmaskin Roddmaskinen är en av de effektivaste maskinerna på gymmet. © Colourbox

Roddmaskinen tränar flest muskler

Brukar du träna i roddmaskinen? Om inte så är det hög tid att börja nu! Roddmaskinen är nämligen en av de effektivaste maskinerna på gymmet eftersom i stort sett alla kroppens muskler tränas.

24 oktober 2016 av K. Danborg

Vad är en roddmaskin?

Rodd ger bra träning för hela kroppen. Ben, rumpa, bål, rygg och armar får jobba hårt, samtidigt som konditionen förbättras rejält. I roddmaskinen kan du träna både muskler och kondition, i stort sett som när du ror på vattnet – bortsett från att balansen inte tränas lika mycket.

Vad passar en roddmaskin till?

Roddmaskinen passar bra till intervaller eftersom man kan öka eller sänka tempot på nolltid. Hur jobbig träningen ska vara bestämmer man genom att ställa in den s.k. dragfaktorn. På de flesta roddmaskiner görs det med ett handtag vid sidan av svänghjulet. Det kan vara lite lurigt, och många ställer in en alldeles för hög belastning på roddmaskinen i början vilket ger sämre träningseffekt.

Hur lätt är det att använda en roddmaskin?

Tekniken kan vara svår i början, men det är viktigt att lära sig den för att få ut max av sin träning. Ett vanligt nybörjarfel är att man använder armarna för mycket och benen för lite. Ta hjälp av en gyminstruktör!

Finns det stor risk för skador när man använder en roddmaskin?

Skaderisken är minimal. Rodd är en skonsam träningsform, där belastningen fördelas på hela kroppen. Om du har besvär med rygg eller knän, så är det dock bra att be en instruktör om råd innan du börjar.

Vilka nackdelar finns det med en roddmaskin?

Tekniken är svårare jämfört med många andra maskiner, och om man har inte har koll på de grundläggande färdigheterna så finns det risk att träningen blir ineffektiv. Dessutom är rodd ingen viktbärande aktivitet, och skelettet belastas därför inte så mycket. Slutligen kan roddmaskinen vara lite obekväm för kraftigt överviktiga personer.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur mycket nattsömn brukar du få?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: