Cookie- och Sekretesspolicy
Vinterlöpning: Bästa tipsen för löpning på vintern
Vinterlöpning kan innebära helt underbara meditativa upplevelser. Tonvikten ligger mer på själva upplevelsen än på fart och tider.

Sex bra tips om vinterlöpning

Kyla, mörker, is och snö. Vintern är en utmaning för en löpare. Men med rätt taktik är det inga problem att fortsätta löpträna hela vintern. På köpet får du mer ork och energi som gör vardagslivet lättare samtidigt som du kommer att vara i toppform redan till våren.

  • Aktiv Träning nr. 2, 2015
  • Foto: Jakob Helbig
vinterlöpning

Vinterlöpning kan vara en kylslagen historia och många löpare går i ide i soffan och ställer undan löpskorna tills det våras igen. Det kan emellertid innebära stora konsekvenser. Den mödosamt uppbyggda formen försvinner helt efter bara 6–8 veckor. Dessutom riskerar du att gå upp i vikt och tvingas kämpa med överflödiga kilon när det våras igen. Musklerna och lederna tappar också sin styrka och smidighet efter ett träningsuppehåll på 3–4 månader. Det innebär att risken för skador ökar markant när det är dags att börja löpträna igen.

Lyckligtvis kan ett par enkla tips göra din vinterlöpning till en överkomlig uppgift. Det handlar om att klä sig rätt och träna smart.

Rätt klädd för vinterlöpning

1. Trelagersprincipen: en väl beprövad metod när det gäller att klä sig i kyla. Innerlagret som ligger an mot huden ska transportera bort svetten från kroppen och hålla dig torr. Det bör vara tunt, åtsittande och vara gjort av ylle eller polyester – t.ex. ett ­under­ställ. Mellanlagret ska isolera, men ändå tillåta kroppen att andas – t.ex. en lagom ­tjock fleece- eller ylletröja. Ytterplagget ska skydda mot vinden – t.ex. en klassisk löparjacka. Om det inte är allt för rått och kallt, kan du klara dig med lager ett (innerlagret) och två (mellanlagret) eller ett och tre (ytterlagret).

2. Håll huvud och händer varma. En stor del av värmeförlusten sker via händerna och huvudet. Med finger­vantar och en tunn mössa får du ett bra skydd och med en tunn buff skyddas halsen. I sträng kyla kan en ansiktsmask vara bra. Den skyddar ansiktet och värmer inandningsluften så att du inte drar i dig kalluft i onödan.

3. Skydd mot vinden. Om det blåser kraftigt känns det betydligt kallare. Det beror på vindens kyleffekt. Ett vindtätt ytterlager i form av en skaljacka och ett par tunna överdragsbyxor är därför oumbärligt när man löper på vintern.
Om du saknar utrustning för vinterlöpning, så ska du kolla in vårt vinterpaket från Craft.

Träningstips för vinterlöpning

1. Korta rundor. Löp kortare rundor i ett måttligt tempo istället för långa, lugna pass. På så sätt kan du hålla kroppen varm hela vägen och undvika att bli nedkyld, vilket annars är vanligt under andra halvan av en löprunda.

2. Motvind/medvind. Kraftig vind gör att kyleffekten ökar och därför bör du söka lä när du löper, t.ex. i skogen. Om du inte har möjlighet till det så kan du löpa mot vinden under första halvan av löprundan när du är pigg och orkar hålla tempot uppe. Då undviker du den nedkylning som annars sker då du släpar hem din trötta, svettiga kropp i motvinden.

3. Träna inomhus. Intervaller och tempopass kan vara tuffa att genomföra på vintern. Kör därför dina intensiva pass på löpband. Det ökar kvaliteten på passen och dessutom är det skönt att löpa i shorts och t-shirt.

Prenumerant ladda ner filen här.

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Är du redo för maraton?

Är du redo för maraton?

Marathon |

Kommer du någonsin att kunna springa ...

Till testet
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Halvmaraton-program till dig

ExclusiveExclusiveHalvmaraton-program till dig

Halvmarathon |

Här hittar du träningsprogram för ...

Läs mer
21,1 udda halvmaraton-tankar

21,1 udda halvmaraton-tankar

Halvmarathon |

Vi har sammanställt 21,1 tankar som de ...

Läs mer
Test: Vilken typ av löpare är du?

Test: Vilken typ av löpare är du?

Löpning |

Testa dig själv och ta reda på vilken ...

Vilken typ av löpare är du?
SJÄLVTEST: Hur bra är din kondition?

SJÄLVTEST: Hur bra är din kondition?

Löpning |

Vågar du ta reda på om din kondition ...

Till testet
Nytt
Världens 10 mest unika marathonlopp

Världens 10 mest unika marathonlopp

Marathon |

Här är 10 av världens häftigaste ...

Läs mer
Halvmaraton för superhjältar

Halvmaraton för superhjältar

Halvmarathon |

Värlsrekordet i halvmaraton för ...

Läs mer
21,1 udda halvmaraton-tankar

21,1 udda halvmaraton-tankar

Halvmarathon |

Vi har sammanställt 21,1 tankar som de ...

Läs mer
Snabbare i lätta skor?

Snabbare i lätta skor?

Löpning |

Om du ska delta i ett motionslopp så ...

Läs mer
17 saker som bara långlöpare förstår

17 saker som bara långlöpare förstår

Löpning |

Löpare är lite speciella. Här är 17 ...

Läs mer
Skor för riktiga män

Utrustning | Skor för riktiga män