© Colourbox

Träningsråd: Theo Joosten

Theo Joosten tränar flera av världens bästa långdistanslöpare. Bland annat världsrekordhållaren på 5 000 meter och 10 000 meter, Kenenisa Bekele, och den löpande legenden Haile Gebrselassie, som har vunnit ett antal OS- och VM-medaljer och som innehar världsrekordet på maraton med 2:03:59.

Nybörjare Träna på din löpstil. Jag vet att det låter elitbetonat, men jobbar man med sättet man löper på redan från början, kommer man att löpa effektivare och snabbare och man förebygger dessutom skador. Vanliga löpövningar som knälyft, hälsparkar, indianhopp, baklänges- och sidohopp m.m. fungerar utmärkt.

mer erfarna Lek med farten: att löpa snabbare är det som verkligen gör att formen förbättras och det behöver inte innebära strukturerade intervaller. Jag rekommenderar istället att du leker så mycket som möjligt med farten. Löp allt vad du kan i 15 min, löp snabbt i 10 x 1 min, löp snabbt uppför backarna, eller spurta till nästa gatlykta. Ett högt tempo ger bättre kondition, och du får dessutom en bättre fartkänsla. Det är guld värt när du tävlar då små tempoändringar kan vara skillnaden på succé och fiasko.

Rutinerade Prioritera löpningen: vill du bli riktigt bra krävs det en helhjärtad insats. Löpträningen måste prioriteras och du bör vara medveten om att du måste säga nej till vissa saker. Du kan inte dricka för mycket öl på helgerna, och när du åker på semester bör du välja ett resmål där du även kan träna. Det är mycket prat om varför afrikanska löpare är så dominanta, men som jag ser det är det ingen större hemlighet. De prioriterar bara löpningen otroligt högt och jobbar extremt mycket för det.

Personligt Även om det är viktigt att vara ambitiös med sin satsning är det också viktigt att inse att det finns annat här i världen än löpning. En av de saker som kännetecknar elitlöparen Haile Gebrselassie är att han brinner extremt mycket för att löpa och för att vinna, samtidigt som han brinner för en hel del annat än löpning. När han tränar är han fokuserad och när han inte tränar tänker han inte på löpning. Haile är extremt bra på att koppla av och det ger honom energi när det behövs. Det kan alla lära sig något av.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: