37 000 löpare deltar i Tokyo Marathon. Nästan 10 gånger så många ansökte om att få vara med. Det gör årets första Major-maratonlopp till ett av de populäraste maratonloppen i världen.

Världens största maratonlopp. Ska du med?

Tokyo Marathon inleder maratonsäsongen på allvar. Loppet är det första av de sex så kallade Marathon Major-loppen. Aktiv Tränings löpexpert har deltagit i alla sex loppen och delar med sig av sina erfarenheter här.

22 februari 2017 av Bjarke Kobberö og Lasse Lyhne

Tokyo

Tokyo Marathon är kanske inte så känt härhemma, men det är ett av världens populäraste maratonlopp. 320 000 personer ansökte om att få delta 2017.

Japanerna är ett lugnt folkslag, och även om det finns många åskådare utefter banan så är det inte alla samma höga stämning bland publiken som i t.ex. USA. i gengäld möts maratonlöparna i Tokyo av många leenden och kamerablixtar.

300 000 japaner ansökte om att delta i år, och det finns därför inte allt för många startplatser över till oss européer. Därför är det också svårt att komma med i loppet.

Boston

Världens äldsta maratonlopp. Fantastisk stämning och en härlig sträcka – om det blåser medvind. Till skillnad från de andra maratonloppen, så är sträckan en A-B-sträcka.

Vill du själv delta måste du kvalificera dig på tid (ca 3:15 för män) eller ha ett bra tålamod.

London

Ett av världens snabbaste och mest prestigefyllda maratonlopp för eliten.

Stämningen på de trånga gatorna är hög och upplyftande.

Vill du själv delta får du räkna med flera års väntetid genom de olika arrangörerna. Alternativt kan du donera en massa pengar till välgörenhet.

Berlin

Banan i Berlin är extremt snabb, och många av de senaste världsrekorden är satta i Berlin.

Researrangörerna har startplatser till Berlin, så genom dem är det relativt lätt att komma med i loppet. Berlin är inte särskilt exotiskt, men allt från logistik till banprofil är upplagt för en riktig löparfest med goda chanser att sätta personligt rekord.

Chicago

Ett lite bortglömt maratonlopp som löps på en vacker och snabb bana längs Lake Michigan. De sista km in mot mål, löper man in mot stadens magnifika skyline.

Det är ingen direkt hajp runt Chicago Marathon, och det är därför relativt lätt att få tag i en startplats.

New York

Årets sista major-lopp är också det största. Över 50 000 löpare och miljoner åskådare skapar det som enligt oss är världens bästa maratonlopp. Banan är inte snabb och logistiken är inte optimal, men upplevelsen är helt suverän.

Du kan kvalificera dig på tid eller genom att köpa en startplats via en researrangör.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Brukar du skippa frukosten?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: