Cookie- och Sekretesspolicy
Kolla in den rätta pendlarcykeln

Kolla in den rätta pendlarcykeln

Även om du är nöjd med din nuvarande cykel är den kanske inte perfekt. Avgörande faktorer för vilken cykel du ska välja är t.ex. hur vägen ser ut, längden på sträckan och skillnaden mellan stads- och landsvägskörning.

  • Av Birgitte Aabo
  • 26-03-2009
  • Aktiv Träning nr. 3, 2009
  • Foto: Andreas Mikkel
Cykelpendling

De flesta som cyklar längre sträckor året runt har två cyklar – en robust vintercykel med breda däck, och en smidig racercykel för sommarhalvåret.

Sadel

Beroende på hur långa sträckor du brukar cykla så kommer en smal och fast racersadel att hamna högt upp på önskelistan. Det viktigaste är att du har bra sittkomfort hela vägen.

Styre

Ett platt styre är praktiskt och lättmanövrerat i stadstrafik. Ett racerstyre, som gör att du sitter framåtböjd, minskar luftmotståndet och ger möjlighet till flera körställningar och vilolägen.

Lätt ram

Titanium, aluminium och kolfiber. Lätta material har många fördelar när det gäller spänst, styrka, hållbarhet och pris. Aluminium ger en stark och styv ram, vilket många cyklister brukar uppskatta.

Däck

Smala däck rullar bäst - åtminstone på jämna underlag. Om en del av sträckan går på ojämnt underlag, bör du välja bredare och hårdare däck, ev. med däckinlägg, som minskar risken för punktering.

Skärm

Skärmen kommer du att uppskatta. Fastmonterade skärmar fungerar bäst, men avtagbara skärmar i plast som är lätta att fästa kan också vara en lösning.

Växlar

Föredrar du utvändiga eller invändiga växlar? Invändiga växlar är väl skyddade men också svåra att reparera. Dessutom blir cykeln tyngre än en cykel med utvändiga växlar.

Pedaler

Vill du ha klickpedaler? Du får en bättre kraftutveckling och känsla på cykeln om foten kan låsas fast i pedalen. Men måste du ta loss foten då och då, t.ex. vid rödljus, så fungerar det sämre. En lösning är kombipedaler med både klicklås och standardfäste.

Mer inom samma område

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
6 stretchövningar för cyklister

6 stretchövningar för cyklister

Cykel |

Oavsett om du tränar fem gånger i ...

Läs mer
Så blir du en bättre motionscyklist

Så blir du en bättre motionscyklist

Tempoträning |

Skippa de lugna cykelpassen och öka ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>12 bra appar till din cykelträning

ExclusiveExclusive12 bra appar till din cykelträning

Appar för cyklister |

Det finns massor av bra appar som du ...

Läs mer
Så väljer du rätt racercykel

Så väljer du rätt racercykel

Landvägscykling |

Ny racercykel? Här är allt du behöver ...

Läs mer
Varför rakar cyklisterna benen?

Varför rakar cyklisterna benen?

Fråga oss |

Jag har aldrig riktigt förstått varför ...

Varför rakar cyklister benen?
Nytt
Massor av fusk på träningssajter

Massor av fusk på träningssajter

Landvägscykling |

Tävlar du med dina träningskompisar på ...

Läs mer
Tre häftiga cykellopp du måste pröva

Tre häftiga cykellopp du måste pröva

Landvägscykling |

Vill du cykla på en racerbana? Eller ...

Läs mer
Styrketräning för cyklister

Styrketräning för cyklister

Landvägscykling |

Bli snabbare och uthålligare hemma i ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Så blir du en bättre backcyklist

ExclusiveExclusiveSå blir du en bättre backcyklist

Landvägscykling |

Oavsett var du bor i Sverige kan du bli ...

Läs mer
20 tips till din bästa cykelsäsong

20 tips till din bästa cykelsäsong

Landvägscykling |

Oavsett om du föredrar landsvägscykling ...

Läs mer