Fem skäl till att tequila faktiskt kan vara hälsosamt för dig

Många har kanske dåliga erfarenheter av tequila, men nu visar det sig att den starka alkoholen faktiskt har en rad hälsomässiga fördelar. Så fram med salt och citroner!

8 mars 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Att dricka tequila kan faktiskt vara riktigt hälsosamt. Det krävs dock att man inte använder sig av metoden då man går till baren och beställer 10 tequilashots, och därefter sveper dem en efter en. Inte heller att man använder metoden då smaken av tequila sköljs ned med sockerhaltig läsk eller andra former av alkohol. 

Gå ned i vikt med tequila

Tequila är gjord på agave, vilket är en form av suckulent växtart, och det är alltså agaven som är orsaken till de hälsomässiga fördelarna. 

Om man sveper en ren tequilashot innan lunch så kommer det att sätta igång förbränningen, och om man dricker den direkt efter en måltid kommer det att förbättra matsmältningen. Bägge dessa saker är som bekant bra om man vill gå ned i vikt. 

Tequila kan hjälpa mot sömnbrist

En ren agave-tequilashot innan läggdags kan hjälpa dig att slappna av och glömma de värsta bekymren, och därmed ge dig en bättre nattsömn. 

Tequila är bra för den som har magbesvär 

Den som lider av magbesvär och äter medicin för exempelvis Crohn’s, IBS, eller inflammation i tjocktarmen kan få särskilt god effekt av tequila. Det beror på att tequila kan skapa en slags skyddande hinna runt medicinen, så att den inte bryts ned av magsyran på sin väg mot tjocktarmen. 

Tequila är probiotika 

Agaven kan göra att kroppen kan ta upp mer hälsosamma bakterier – precis som yoghurt. Det krävs bara att man dricker ren agave-tequila ofta och i små mängder.

Tequila stimulerar insulinproduktionen 

Agaven innehåller fruktos, som inte kan tas upp i kroppen, och därmed fungerar fruktos som fibrer. Det beror på att fruktos kan brytas ned till glukos, och då kan det passera genom kroppen utan att påverka blodsockret särskilt mycket. 

Så förutom att agaven sätter igång insulinproduktionen på naturlig väg, så kan den också avnjutas av diabetiker och andra som vill hålla blodsockret i schack. 

Studien


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur mycket nattsömn brukar du få?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: