Cookie- och Sekretesspolicy
Därför är ingefära bra mot förkylning
Om du skivar ingefära i mindre bitar så kan kroppen lättare ta upp alla nyttiga ämnen.

Därför är ingefära bra mot förkylning

Ingefära bör finnas i alla kök. Antiinflammatoriska gingeroler ger nämligen ingefära dess stärkande egenskaper som hjälper mot en lång rad sjukdomar.

  • Av Näringsexpert Martin Kreutzer och matskribent Anne Larsen.
  • 13-04-2016
  • Aktiv Träning nr. 4, 2016

Den aktiva ingrediensen kallas för gingeroler. De fungerar som kraftfulla antioxidanter som hjälper kroppen att stå emot inflammationer. Forskning visar att 75 % av ett antal patienter med reumatism upplevde lindring av sina knäsmärtor när de åt ingefäratillskott regelbundet.

Ingefära är rik på eteriska oljor som gynnar matsmältningen och verkar antiseptiskt. Därmed hjälper den till med att ta död på potentiellt skadliga bakterier, bl.a. i halsen.

Du behöver inte äta massor av ingefära för att tillgodogöra dig dess positiva effekter. Skär av ett par cm och använd i en varmrätt eller 10–15 gram i en grönsakssmoothie – då är du väl försedd.

Forskare har upptäckt att ingefära verkar ha en lindrande effekt på allt från diverse cancerformer till sjösjuka, reumatiska sjukdomar, cirkulationsbesvär och leverskador.

100 %. Så mycket starkare blir ingefära om man kokar den. Det beror på att de flesta gingeroler ombildas till shogaoler, som karakteriseras av en starkare smak.

Ta bort skalet på din ingefära. Över 95 % av alla nyttigheterna sitter i köttet, så det finns ingen anledning att äta inge­fära med skalet på.

Boosta din ingefära!

  • Bästa valet: Allra bäst är att välja ekologisk ingefära som är fri från besprutningsmedel som annars tränger igenom skalet. Se på utseendet och känn på konsistensen. Den får inte vara för mjuk och strukturen ska inte vara träaktig. Ett alternativ är att äta kapslar med ingefära; de finns bl.a. på apotek. Även om färsk ingefära är det bästa valet, så finns det massor av nyttigheter även i pulver.
  • Bästa tillagningen: Det går utmärkt att använda rå ingefära i matlagningen. Då bevaras också mest av alla kraftfulla ämnen. I synnerhet koncentrationen av gingeroler, antioxidanterna som ger knölen dess sjukdomsförebyggande egenskaper, är maxad i den råa varianten. Detsamma gäller innehållet av eteriska oljor, som bland annat är effektiva för att lindra halsont och förkylning.
  • Bästa tillbehören: Ingefära är en koncentrerad energikälla som liknar den man annars får om man äter mycket frukt och grönt. Om du föredrar ingefära framför frukt och grönt, är det dock viktigt att du får i dig kostfibrer genom att t.ex. äta grovt bröd, gryn eller fullkornspasta i samma måltid. Ett annat bra alternativ är att äta grova grönsaker tillsammans med ingefära. Det blir en bra hälsococktail.
  • Bästa tajmningen: Studier visar att intag av antioxidanter direkt efter hårda träningspass kan försvaga immunförsvaret. Se därför till att äta lite ingefära ett par timmar efter att du har tränat. Det kan både förbättra återhämtningen och minska inflammationen efter hårda träningspass. Dessutom stärker du immunförsvaret och risken minskar för att du ska dra på dig en förkylning.

Recept på iskall ingefärsshot med äpple, fänkål och melon

Mer inom samma område

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Supermat: broccoli

Supermat: broccoli

Kost och hälsa |

Broccoli är bland det nyttigaste man ...

Läs mer
Därför ska du äta havregryn

Därför ska du äta havregryn

Superfood |

Äter du havregryn på morgonen? Om inte ...

Läs mer
Supermat: rödbetor

Supermat: rödbetor

Superfood |

Synen på rödbetor har ändrats från att ...

Läs mer
Därför är det bra att äta lax

Därför är det bra att äta lax

Superfood |

Ett högt innehåll av hälsosamma ...

Läs mer
Musslor gör dig bättre

Musslor gör dig bättre

Superfood |

Musslor innehåller massor av ämnen som ...

Läs mer
Nytt
Supermat: Mörk choklad

Supermat: Mörk choklad

Mörk choklad |

Du behöver inte ha dåligt samvete för ...

Läs mer
VATTEN med citron extra nyttigt

VATTEN med citron extra nyttigt

Superfood |

Se här varför du ska börja dagen med ...

Läs mer
Supermat: tonfisk

Supermat: tonfisk

Tonfisk |

Efter att länge ha varit omtvistad för ...

Läs mer
Ät vitlök och förebygg dessa sjukdomar

Ät vitlök och förebygg dessa sjukdomar

Superfood |

Vitlök kan mer än bara smaka gott. Den ...

Läs mer
Därför är röd paprika BRA bantningsmat

Därför är röd paprika BRA bantningsmat

Superfood |

Röd paprika smakar inte bara gott, den ...

Läs mer