Pulsmätare: vad fungerar bäst?

Allt fler gps-klockor har inbyggda pulsmätare så att man slipper träna med ett pulsbälte runt bröstkorgen. Men fungerar pulsmätning vid handleden lika bra som bröstbältet?

24 oktober 2016

Så fungerar det Pulsmätning vid handleden kallas också för optisk pulsmätning. Den fungerar genom att det sitter några små lysdioder under klockan som lyser genom huden på armen och in i blodkärlen. Ljuset från dioderna reflekteras tillbaka på en sensor i klockan, som analyserar ljuset och på så sätt räknar ut hur snabbt blodet strömmar genom kroppen – och därmed hur snabbt hjärtat slår. Det är alltså ett helt annat system än pulsmätning med bröstbälte, där ett par elektriska mätare registrerar muskelspänningarna i samband med hjärtslagen direkt runt bröstkorgen.

Sätt på dig klockan rätt En förutsättning för att pulsmätningen vid handleden ska fungera är att klockan sitter bra. Du bör också vara uppmärksam på att mätningen av handledspulsen inte är lika lätt att göra på alla. Faktorer som hudfärg, hår på armarna och fettprocent gör att mätningens tillförlitlighet varierar mellan olika personer. Alla klockorna kan dock också användas med gammeldags bröstbälten.

Vad är bäst? Det kan verka både enkelt och bekvämt att mäta pulsen direkt via klockan. Men tekniken passar inte alla idrottsgrenar. Gemensamt för klockor med optisk pulsmätning är att det tar tid innan de registrerar rätt puls, ofta 5–10 minuter. Därutöver visar klockorna ofta plötsligt en orealistiskt hög eller låg puls. Dessutom reagerar de långsammare på pulsvariationer. Det innebär att de inte passar särskilt bra till korta intervaller som tar en minut eller mindre. Slutligen har vi märkt att de inte är särskilt tillförlitliga när man kör mtb. Det beror troligen på alla skakningar som klockan utsätts för när man håller i styret.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur mycket nattsömn brukar du få?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: