Cookie- och Sekretesspolicy
Garmin Forerunner 610 - Produkttest

Produktinfo

GPS-klocka med pulsband. Kompatibel med utrustning som har ANT-standard, t.ex. cykelkadensmätare. 8 timmars batteritid med GPS:n på. 3–4 veckors standbytid.

GPS-klocka med pekskärm

Garmins träningsklocka FR 610 innehåller många bra funktioner och den fungerar betydligt bättre än sin föregångare Garmin FR 405. Den stora nyheten är klockans pekskärm som är användbar oavsett träningsform.

  • 09-06-2011
  • Aktiv Träning nr. 7, 2011

Garmin Forerunner 610

5 stjerner, fem, til anmeldelser, 174x24

Användbarhet:

Det tar ett tag att lära sig alla funktioner.

Kvalitet:

Att det är en top of the linemodell märks på materialet.

Prisvärd:

...och det visar också prislappen. Men man får mycket för pengarna.

Konklusion:

Forerunner 610 är en mycket bra GPS-klocka med ett stort antal funktioner som passar alla – oavsett om man är nybörjare eller elitsatsande. Den intuitiva pekskärmen fungerar oftast perfekt vilket gör att klockan är lätt att navigera runt i.

Pris: 3795 (inkl. puls)

www.garmin.se

Garmin Forerunner 610

Låt oss säga det redan från början: Garmins nya GPS-klocka med pekskärm är en riktigt bra träningsklocka som nästan kammar hem en fullpoängare i betyg. Det är bara ett par små irritationsmoment som gör att vi inte delar ut sex stjärnor.

Det bästa först: klockan är ännu tunnare jämfört med Garmin FR 405, som hittills varit Garmins mest funktionella tränings- och vardagsklocka. Därför är Forerunner 610 också mycket lättare att bära på underarmen.

Så snart man har vant sig vid att det krävs ett rätt hårt tryck med fingret på skärmen för att navigera mellan funktionerna, så fungerar också pekskärmen perfekt. Vill man t.ex. se en ny funktion så trycker man med nageln på skärmen i tre sekunder på det fält som man vill ändra och så kommer menyn upp. Det är mycket intuitivt.

När man sätter igång och tränar blir det ännu lättare att navigera. Då behöver man bara trycka måttligt hårt med fingertoppen för att växla mellan de olika fönstren.

Klockan har också ett stort antal användbara funktioner – flera av dem är splitter nya i Garmins värld. Det finns bland annat en funktion som heter Virtual Race. Den gör att man kan tävla mot sig själv på favoritrundan och via skärmen kan man följa hur det går jämfört med förra gången. Klockan lagrar alla detaljer från den senaste rundan och om man till exempel måste stanna för rött vid ett trafikljus så tar klockan även med det i beräkningen.

En annan ny funktion är Training Effect, TE, som är en slags utvärdering av träningspasset. Omdömet fås fram med bakgrund av träningstid och pulsbelastning. När man har varit ute och löptränat, cyklat, paddlat kajak, eller vad man nu använder klockan till, så visar klockan en siffra mellan 0 och 5. Har man t.ex. pressat sig riktigt hårt, får man kanske en TE på 4,5, medan en lugn cykeltur kan ge en TE på 1,4. Det är en motiverande funktion som gradvis kan höja prestationsförmågan.

Och så till det negativa som också gäller pekskärmen: den fungerar tyvärr inte lika bra hela tiden. På grund av att man måste trycka rätt hårt med fingret så är det svårt att scrolla på skärmen utan att välja en viss funktion. Och det är nästan helt omöjligt med vantar på.

Men det är bara små skönhetsfel i den för övrigt funktionella GPS-klockan.

8 kommentarer
14. apr 2012 12:57 Stefan Bengtsson

Köpte den förra sommaren och har varit tvungen att byta pulsmätaren 2 gânger. Jag tränar ungefär 5ggr i veckan och misstänker att det blir nâgot slags beläggning alt rost som gör att pulsmätningen blir helt fel. Gâr upp till över 200 slag/min. Har ocksâ varit tungen att byta ut armbandet som gâtt sönder. I övrigt är funktionerna bra och Garmin har alltid bytt ut när jag haft problem.

7. apr 2012 12:17 Anonymous

Hej, var lite skeptiskt till den här modellen. En del har upplevt problem med skärmen. Men jag tycker inte det är något problem. Tvärtom.Man vill inte att klockan ska ändra inställningar för lätt om man råkar komma mot den med ärmen av tröjan. Kanon att med feedback när man sprungit. Efter man sprungit är det bara att koppla upp sig och se hur man sprungit. Bra motivationshjälp med att kunna ställa in VP på önskat läge. Som sagt jag rekommenderar klockan!

10. aug 2011 13:49 Jesper B

@Micael: ja, det är en mycket bättre gps-chip som är i nya 610:an, du kan läsa mer om detta på jogg.se forum
@Tore: håller absolut med, manualen är inte tillräckligt utförlig, och jag är bara 37 :-)

5. aug 2011 09:29 Fredrik luleå

Viritual race är ju knappast en nyhet, den finns åtminstonde i 410.

5. aug 2011 09:28 Micael

Jag bor i centrala stockholm och har förra modellen och har problem med att få GPS att synka alla sateliter - kan stå 5 min och vänta - grymt frustrerarnde - ngn som vet om det bättrats med nya modellen?

Mvh
Micael

5. aug 2011 08:37 Lars

Och det är nästan helt omöjligt med vantar på - jag det gäller väl för ALLA klockor? Jag har iaf inte stött på en klocka (eller telefon eller annan liten pryl) som går att manövrera med vantar på....

4. aug 2011 15:58 Hasse

Håller INTE med om att man måste trycka rätt hårt på pekskärmen. Tvärtom så tror jag det är ett medvetet val Garmin gjort. När man är ute och tränar har man ingen direkt finmotorik i fingret, så hårdheten på scrollningen är faktiskt perfekt annpassad. Så Garmin 610 borde fått full pott i testet. 6 st stjärnor alltså.

4. aug 2011 12:33 Tore Brouang

Helnöjd men tar ett tag innan man lärt sig alla funktioner Manualen kunde vara lite utförligare för oss 60+ are!

Ge ditt omdöme

Kom ihåg att skriva din kommentar innan du sparar.

CAPTCHA
Denna fråga är för att testa om du är en mänsklig besökare för att hindra spam.

4 bra detaljer

1) Om man har svårt för att avläsa skärmen kan klockan ställas in så att den bara visar en eller två siffror.

2) Man kan inte simma med klockan, men den tål en rejäl regnskur. Och pekskärmen fungerar bra även när den är blöt.

3) Det finns riktiga knappar som startar och stoppar tiden samt lagrar mellantider. Det finns även en knapp för belysningen.

4) Klockan laddas upp med hjälp av en avlång magnetskena som fästs på baksidan. Dataöverföringen till pc:n sker trådlöst.

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Pulsmätare: vad fungerar bäst?

Pulsmätare: vad fungerar bäst?

Pulsklocka |

Allt fler gps-klockor har inbyggda ...

Läs mer
Vi testar: Suunto Spartan Ultra

Vi testar: Suunto Spartan Ultra

Pulsklocka |

Vi har lekt lite med Suuntos nya, ...

Läs mer
Nya Apple Watch – för dig som tränar

Nya Apple Watch – för dig som tränar

Pulsklocka |

Apples nya version av Apple Watch har ...

Läs mer
Enkel och bra

Enkel och bra

Pulsklocka |

Garmin Forerunner 225 är marknadens ...

Läs mer
Välj rätt GPS- löparklocka

Välj rätt GPS- löparklocka

Utrustningstips |

En löparklocka är en stor investering. ...

Läs mer
Nytt
Pulsmätare: vad fungerar bäst?

Pulsmätare: vad fungerar bäst?

Pulsklocka |

Allt fler gps-klockor har inbyggda ...

Läs mer
Vi testar Apple Watch Series 2

Vi testar Apple Watch Series 2

Pulsklocka |

Är nya Apple Watch Series 2 en ...

Läs mer
Nya Apple Watch – för dig som tränar

Nya Apple Watch – för dig som tränar

Pulsklocka |

Apples nya version av Apple Watch har ...

Läs mer
Garmin lanserar en ny ”tre i en-klocka”

Garmin lanserar en ny ”tre i en-klocka”

Pulsklocka |

Är Garmin vívoactive HR en löparklocka, ...

Läs mer
Vi testar: Suunto Spartan Ultra

Vi testar: Suunto Spartan Ultra

Pulsklocka |

Vi har lekt lite med Suuntos nya, ...

Läs mer