Cookie- och Sekretesspolicy
Garmin Forerunner 110 - Produkttest
Designen är klockans stora behållning. Den kan nog locka alla som varit tveksamma till att köpa en gps pga deras traditionellt klumpiga utseende.

Gps-mottagare för nybörjare

Med Forerunner 110 lanserar Garmin en diskret och snygg sportklocka med gps för nybörjare. Rent funktionellt fungerar den bra, men den stora behållningen är designen.

  • 01-07-2010
  • Aktiv Träning nr. 7, 2010

Garmin Forerunner 110
3 stjerner, tre, til anmeldelser,  174x24

Funktion:

Perfekt för nybörjare. Risken är dock att man vill ha fl er funktioner.

Användbarhet:

Mycket enkla funktioner. Lätt att navigera i.

Prisvärd:

Dyr i förhållande till mer avancerade gps-mottagare.

Slutsats:

Klockans stora behållning är den eleganta designen. Det höga priset drar dock ned betyget. Det fi nns betydligt mer avancerade Garminmodeller som är billigare (Forerunner 305). Men vill man ha en snygg, enkel gps kan Forerunner 110 vara en bra investering.

Pris: 2.400 kr.

www.garmin.se

Garmin Forerunner 110

För inte så länge sedan var gps-mottagarna främst designade för nördar med starka handleder. Klockorna var stora och klumpiga och täckte halva underarmen. Priset var högt och de var inte särskilt tillförlitliga. Dessutom gick dataöverföringen långsamt och mjukvaran var inte avsedd för personer med dåligt tålamod. Så är det inte längre.

Garmins senaste modell, Forerunner 110, är en diskret sak som storleksmässigt liknar en helt vanlig sportklocka. Det imponerar. Men tyvärr är det nästan bara på det estetiska planet som klockan imponerar. Funktionellt sett är den ingen höjdare.

Garmins klockor har hittills varit avsedda för ambitiösa, målmedvetna motionärer och elitidrottare. Forerunner 110 bryter den traditionen eftersom det främst är en klocka för nybörjare. Därför är den också enkel att använda. Det märks tydligt genom den tunna och lättöverskådliga manualen, den snabba igångsättningen och klockans enkla design. Det finns fyra knappar: en ljusknapp, en start- och stoppknapp, en lapknapp som noterar varvtider och en menyknapp som används för att navigera i klockans fåtaliga menyer. Det är lättöverskådligt och går snabbt att lära sig. Urtavlan, eller displayen, visar data som träningstid, distans, hastighet och puls men det finns begränsat med inställnings- och programmeringsmöjligheter. Det finns t.ex. ingen virtuell partner och alla möjligheter att förprogrammera eller ladda upp specifika träningspass är borttagna. Det är okej så länge man har klart för sig att de funktioner som finns räcker. Klockan är för dyr för att anskaffas som en nybörjarmodell som senare ska bytas ut när man blir en mer erfaren löpare och behovet av mer information ökar. Klockan är alltså avsedd för den som vet att han eller hon inte kommer att behöva fler avancerade funktioner.

En funktion saknar vi dock – även om målgruppen är nybörjarlöpare. Det är en varvtidsfunktion där man kan se i displayen hur länge ett varv pågått. Det är användbart vid t.ex. intervallträning då man vill hålla koll på att pauserna blir lika långa.

Bortsett från de begränsade funktionerna och det höga priset har klockan ett par problem till. Armbandet är t.ex. integrerat med klockan, vilket innebär att det är krångligt att byta. Om armbandet går sönder måste klockan lämnas in till en Garmin-reparatör. Klockans knappar är heller inte helt perfekta; de är för hårda att trycka på när man är ute och springer. Det gäller speciellt lapknappen som är svår att komma åt. Däremot fungerar klockan perfekt ihop med webbplatsen Garmin Connect.

Garmin forerunner 110 pulssensorPulssensoren fungerer upåklageligt, men materialerne er vel hårde og stive og ikke de mest behagelige.

1. Pulssensorn fungerar perfekt, men materialet är lite för hårt och styvt och inte det skönaste vi upplevt.


Garmin forerunner LapknapLapknappen, der markerer afslutningen på en omgang, kunne være placeret mere tilgængeligt.

2. Lapknappen som markerar avslutningen på ett varv, kunde vara betydligt bättre placerad på boetten.


Garmin clip - dataoverførselDataoverførsel og opladning foregår via denne klips. Det fungerer glimrende, og uret lader op på 30 min.

3. Dataöverföring och laddning sker via en liten klämma. Det är en bra lösning. Klockan laddas upp på 30 min.

3 kommentarer
26. dec 2012 11:00 stepside88

köpte min för 1090:-
Tar ca 1 minut för att hitta satellit, som
en vanlig bil-gps m.a.o.
Det enda jag saknar är ett pulslarm men jag
överlever :-)

11. aug 2012 12:35 Frida

Perfekt klocka för oss som rör på oss lite lagom och vill ha tid och distans!!
Dyr?? Inte på rea!! Seg satellitmottagare? Lägg klockan ute ifred, hå in och snöra på dig skorna så är satelliten klar sen! Inte så svårt om man tänker lite!

17. jul 2011 14:36 Anonymous

Använder mig av denna klockan, tycker dock det tar för lång tid att hitta gps-mottagning innan man ska ge sig ut på ett pass!!

Ge ditt omdöme

Kom ihåg att skriva din kommentar innan du sparar.

CAPTCHA
Denna fråga är för att testa om du är en mänsklig besökare för att hindra spam.

PRODUKTINFO:

Gps-mottagare som mäter tid, distans, hastighet och puls. Kompatibel med mjukvaran Garmin Connect och Garmin Training Center som gör det möjligt att lagra och analysera massor av data.

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Nya Apple Watch – för dig som tränar

Nya Apple Watch – för dig som tränar

Pulsklocka |

Apples nya version av Apple Watch har ...

Läs mer
Vi testar: Suunto Spartan Ultra

Vi testar: Suunto Spartan Ultra

Pulsklocka |

Vi har lekt lite med Suuntos nya, ...

Läs mer
Garmins GPS-skola

Garmins GPS-skola

GPS |

En gps-mottagare kan göra mer än du ...

Få ut mer av din GPS
Välj rätt sportklocka

Välj rätt sportklocka

sportklocka |

Träningsklockor som mäter pulsen är ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Välj rätt GPS-klocka

ExclusiveExclusiveVälj rätt GPS-klocka

Stort test |

Vi testar 18 GPS-klockor till både ...

Läs mer
Nytt
Vi testar Apple Watch Series 2

Vi testar Apple Watch Series 2

Pulsklocka |

Är nya Apple Watch Series 2 en ...

Läs mer
Nya Apple Watch – för dig som tränar

Nya Apple Watch – för dig som tränar

Pulsklocka |

Apples nya version av Apple Watch har ...

Läs mer
Garmin lanserar en ny ”tre i en-klocka”

Garmin lanserar en ny ”tre i en-klocka”

Pulsklocka |

Är Garmin vívoactive HR en löparklocka, ...

Läs mer
Vi testar: Suunto Spartan Ultra

Vi testar: Suunto Spartan Ultra

Pulsklocka |

Vi har lekt lite med Suuntos nya, ...

Läs mer
Vi testar Polar M600

Vi testar Polar M600

Pulsklocka |

Polar M600 är mer en smartklocka med ...

Läs mer