Läs också

Lyxiga hörlurar

Köpguide: Träningshörlurar

Ljud i öronen förhöjer träningsupplevelsen, men det krävs att man väljer rätt hörlurar. Se här vad du bör vara uppmärksam på när du väljer hörlurar för träning.

8 januari 2018 av Lasse Lyhne

1. Sladd eller trådlöst?

For tre år sedan hade vi sagt sladd, men genom åren har de trådlösa hörlurarna genomgått en mindre revolution. De har blivit mindre, ljudet har blivit bättre, räckvidden har blivit längre, anslutningen har blivit mer stabil och priset har sjunkit drastiskt. I dag kan du få ett par välfungerande trådlösa hörlurar för drygt 500 kr. Fördelarna med att välja trådlösa hörlurar är många. Här är de tre största:

  • Du riskerar inte att dra mobilen ur fickan eftersom du fastnar i sladden med handen när du springer.
  • Du kan ha mobilen liggande i en väska istället för i en ficka. Det är bra när du gör dynamiska övningar som burpees eller ligger på en bänk och kör t.ex. bänkpress.
  • Mer avancerade funktioner. Det finns oftast fler funktioner att välja mellan i ett par trådlösa hörlurar än i modeller med sladd.

2. I, på eller över?

Det finns i grunden tre typer av hörlurar att välja mellan. In ear-lurar, som sitter som små proppar inne i öronen, on ear-lurar, där två proppar sitter mot öronen och en bygel går över öronen, samt Over ear-lurar, där stora öronkuddar omsluter hela örat. In ear-lurarna är mest allsidiga. De kan användas till löpning, cykling och gymträning. De tål stötar och svett bättre, och så blir de inte lika varma som de två andra typerna. Det finns dock träningsanpassade varianter även av de andra typerna om du vill slippa att ha något inne i öronen.

>> Få de suveräna bluetooth-hörlurarna Sudio TRE Sport tillsammans med 4 nummer av Aktiv Träning för BARA 179:50 kr. Du sparar hela 887 kr. Läs mer här. <<

3. Passform

Passformen är kanske viktigast när det handlar om träningshörlurar. Den testas på allvar under tuffa löprundor, då kombinationen av stötar och svett kan få öronpropparna att åka ut ur öronen.Välj gärna ett par hörlurar med flera olika öronproppar, så att du kan få dem att passa perfekt. Var uppmärksam på att du kan använda en typ av öronpropp i ena örat och en annan i det andra.

4. Bygel eller inte?

En del hörlurar har en bygel som går över örat. Det gör att de sitter bättre, men det kan också irritera – särskilt om du använder glasögon.

5. Användbarhet

Det är bra om man kan reglera volymen, byta låtar eller svara på samtal utan att man måste ta upp mobilen ur fickan. Välj därför hörlurar med en välplacerad fjärrkontroll och bra knappar som du kan känna dig fram till med fingrarna.

6. Ljud

Om du är kräsen så är ljudkvaliteten självklart viktig. Men om du tränar på ett stojigt gym eller om du springer på en trafikerad gata, så är det nästan viktigare att hörlurarna kan spela tillräckligt högt för att man ska slippa höra allt ljud utifrån. Tänk också på att passform betyder mycket för ljudupplevelsen. Den blir mycket bättre om du stoppar in propparna i örat. Det innebär samtidigt att du inte kan höra något annat.

7. Svett- och vattenavstötande

Välj ett par hörlurar som tål både svett och en regnskur. Bägge delarna är nämligen svåra att undvika när man är ute och tränar.

Ge din träning en boost!

Just nu kan du få de suveräna bluetooth-hörlurarna Sudio TRE Sport för ett lika suveränt pris tillsammans med Aktiv Träning. Sudio TRE Sport är tillverkade i en exklusiv skandinavisk design. Förutom att ljudet är utmärkt och passformen är perfekt, så är batteritiden hela 9 timmar vid användning, 10 dygn i standby-läge och räckvidden är hela 15 meter. Hörlurarna är dessutom svett- och vattenavvisande, de har röststyrning och musiken kan styras och mobilsamtal kan besvaras utan att du behöver ta upp mobilen ur fickan.

Få Sudio TRE Sport tillsammans med 4 nummer av Aktiv Träning för BARA 179:50 kr (+ 39:50 kr i porto). Du sparar hela 887 kr. Men vänta inte för länge – vi har bara ett begränsat antal. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad irriterar dig mest på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: