Cookie- och Sekretesspolicy
5 viktiga punkter när du väljer trailskor

5 viktiga punkter när du väljer trailskor

Tänk igenom vad du främst kommer att använda skorna till. Det gör det lättare att hitta en sko som motsvarar dina behov så bra som möjligt.

Sida 1 av 3 Nästa
  • Av Martin Kreutzer
  • Aktiv Träning nr. 11, 2010

Stötdämpning

Löper du mest på asfalt och grus så är det viktigt att ha en sko med bra stötdämpning. Ett kraftigt pronationsstöd är inte lika viktigt eftersom trailskor främst används på ojämna underlag.

Sulans mönster

Det är perfekt med kraftiga dobbar på mjuka och lösa underlag, men det är inte särskilt bekvämt när underlaget är hårt och fast. Så länge man inte springer i riktigt tuff terräng bör man välja en yttersula som inte har alltför kraftiga dobbar.

Vattentäthet

Vattentäta skor är praktiska om man främst löper på stigar som är lite fuktiga och där man undviker de värsta pölarna. Vill man löpa i alla slags väder och på olika underlag har man ofta nytta av en sko som inte är så tät, men i gengäld klarar av att släppa ut vattnet igen.

Vikt

De riktigt tunga trailskorna är ofta bekväma och bra dämpade. I gengäld märks vikten och den bristfälliga smidigheten när tempot höjs. Om träningsupplägget främst består av tempopass i terrängen, bör man välja någon av testets lättviktare.

Passform

Även om man har fastnat för en modells utseende, så bör man komma ihåg att passformen är viktigast. Kolla en extra gång så att skon kan snöras åt ordentligt på foten och att det finns plats för tårna.

Sida 1 av 3 Nästa

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Godkänd trailsko

ExclusiveExclusiveGodkänd trailsko

Trailskor |

Dämpningen är utmärkt i Ecco Biom Trail ...

Produkttest av Ecco Biom Trail
Årets terrängsko

Årets terrängsko

Trailskor |

Mjuk ovandel, flexibel sula och bra ...

Läs mer
Slitstark allroundsko

Slitstark allroundsko

Trailskor |

Även om skon från Merrell ser anonym ut ...

Läs mer
Ska jag byta till trailskor?

Ska jag byta till trailskor?

Fråga oss |

Jag springer nästan alla mina löprundor ...

Läs mer
Löpsko för storstadsterräng

Löpsko för storstadsterräng

Trailskor |

Trots att den är tänkt att användas i ...

Läs mer
Nytt
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>STORT test av trailskor

ExclusiveExclusiveSTORT test av trailskor

Trailskor |

Med ett par grovmönstrade löparskor tar ...

Läs mer
Köpguide: Så väljer du rätt trailskor

Köpguide: Så väljer du rätt trailskor

Trailskor |

Den här artikeln måste du ABSOLUT läsa ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Trailskor med mtb-däck

ExclusiveExclusiveTrailskor med mtb-däck

Trailskor |

Under 2015 kommer löpskor med sulor ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Test: 18 trailskor för snö och slask

ExclusiveExclusiveTest: 18 trailskor för snö och slask

Trailskor |

Vi har testat 18 av årets bästa trailskor.

Läs mer
Löpsko för storstadsterräng

Löpsko för storstadsterräng

Trailskor |

Trots att den är tänkt att användas i ...

Läs mer
Skor för riktiga män

Utrustning | Skor för riktiga män