Produktinfo Gjord av jakläder. Nanobehandlad och vattenskyddad. Finns även i en version med syntetisk överdel som är billigare. Elastiska snören. Vikt: 303 gram (strl. 43).

Löparsko som stärker musklerna

Det tar tid att vänja sig vid den nya löparskon Biom och den är knappast designad för nybörjare. Men för vana löpare är det en spännande sko som effektivt stärker löparmusklerna.

1 juni 2010

## Ecco Biom Löparskor | |

Passform: Den anatomiska sulan och den mjuka läderöverdelen omsluter fötterna perfekt.

Kvalitet: Den formgjutna sulan och det handskmjuka jaklädret ger toppbetyg.

Prisvärd: De flesta kommer nog att tänka en extra gång när de ser prislappen.

Slutsats: Det råder ingen tvekan om att Biomskon är bra för att stärka löpmusklerna. Men om Ecco Biom också kan göra så att vanliga löpare kan hålla sig skadefria, och kan känna äkta löpglädje med skorna på fötterna är för tidigt att säga. Så vi håller inne med toppbetyget.

Pris: 2 000 kr.

www.thebiomproject.com

Ecco Biom Löparskor

Det är inte varje dag man som testlöpare frivilligt stoppar fötterna i ett par löparskor som är så hårda att man får ordentligt med träningsvärk i fötter och underben efter den första löprundan. Men det var så de åtta testveckorna inleddes, där många träningsrundor genomfördes i Eccos banbrytande Biomsko.

Även om vi följde Eccos program med ultrakorta löprundor under de första veckorna, bjöd testperioden på situationer där det krävdes en stark vilja för att dra på sig de handskmjuka skorna på fötterna. För det krävdes lite extra övertygelse för att springa ännu en runda på asfalt och känna hur de hårda stötarna i början belastade vaderna, låren och rumpan extremt mycket. Men åtta veckor senare var vi dock glada över att vi stod ut med de första veckornas martyrskap. För även om de minimalt dämpade skorna kändes hårda mot benen och fötterna i början, tog det inte många veckor innan den första aha-upplevelsen infann sig. Träningsvärken blev mer och mer acceptabel, löpstilen förändrades så att fotens framdel sattes mot underlaget, men framför allt blev musklerna och senorna vana vid den ökade belastningen när det inte fanns så mycket stötdämpning att hämta från själva skon.

Denna tillvänjning är intressant eftersom många löpexperter menar att det är en fördel att springa naturligt och barfota. Med tanke på att löpstilen kan bli effektivare, och på sikt kan minska risken för överbelastningsskador, är det värt lite obehag i början.

En stor del av testet genomfördes på asfalt där den relativt blanka sulan kom bäst till sin rätt, men där stötarna också kändes extra mycket. Testperioden bjöd också på både nederbörd och kyla, och impregneringen visade sig då hålla fukten ute tillräckligt bra; det finns dock inte mycket värme i skorna.

Vi upplevde att Biomskorna mer verkar vara ett kompletterande träningsredskap än ett alternativ till vanliga löparskor. Det gäller speciellt för rutinerade löpare som ofta känner sig slitna och ibland blir småskadade. Där kan Biomskorna ge träningen en ytterligare dimension som möjligtvis kan vara skadeförebyggande.

För nybörjare är vi mer tveksamma. Vi är helt enkelt rädda för att deras leder och senor, som inte har härdats genom åratal av löpträning, kommer att få svårt att tåla de hårda stötar som skorna utsätter kroppen för.

Men det är bara hypoteser som vi efter några få månaders träning varken kan bekräfta eller dementera. Vår slutsats är dock att 2–3 löprundor i veckan gör att ben och fötter efter åtta veckor känns betydligt starkare. Biom är en bekväm löparsko som passar bäst för stärkande specialträningspass 1–2 gånger i veckan.

  • Biom finns i en modell för snabbare löpare som springer under 4 min/km samt en modell (ovan) för vanliga löpare. Senare kommer också en för långsammare löpare samt en trailmodell.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: