Stort test av 17 vinterlöpskor Ladda ned och ta del av det stora testet. © Andreas Mikkel

17 tuffa skor för vinterlöpare

Ställ undan dina slitna sommarlöpskor och uppgradera skohyllan med ett par robusta vinterlöpskor. Vi har testat 17 olika vintermodeller för att hjälpa dig att hitta ett par som bäst passar dina behov.

31 oktober 2012

Alla vinterlöpskor är inte likadana. Kategorin innehåller allt från traditionella asfaltsskor med stötdämpning och stöd försedda med en vattenavvisande och varm ovandel, till slitstarka trailskor utan dämpning men med en kraftigt räfflad sula. Vilken typ av skor som passar bäst beror helt på om de ska användas i stadsmiljö, i terräng eller på flera underlag.

Vi har testat 17 vinterlöpskor och utsett den bästa allroundskon, trailskon och minimalistiska skon. Som prenumerant kan du ladda ned testet här.

Så gjordes testet

Slutbedömning: Varje modells slutbetyg är en helhetsbedömning med tonvikt på komfort, passform, funktion och upplevelse under löprundorna.

Vinterlöpskor ska främst ge ett effektivt grepp i vått och halt före. Därför har vi testat skorna på blöta, leriga och hala skogsstigar och grusvägar, men också i stadsmiljö, där våt asfalt och glatta trottoarer ställer lite andra krav när man löper. Eftersom testet både innehåller skor som är designade för traditionell hällandning, och modeller som är anpassade för framfotslöpare, så har vi valt ut testlöpare med vana från respektive skokategori. Detta innebär att varje sko har testats på sina egna premisser för att bedömningen ska bli så rättvis som möjligt. Samtidigt innebär det att man måste referera till sin egen löpstil när man läser våra omdömen. Bara för att några erfarna framfotslöpare delar ut högsta betyg till en viss modell, så innebär det inte att den skon är det optimala valet för just dig om du är en typisk så kallad hällöpare.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är bäst med vinterträning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: