Cookie- och Sekretesspolicy
Löparjackor och löparvästar: Stort test av löparjackor och löparvästar 2014

Höstens bästa jackor och västar för löpare

När höstvinden viner och temperaturen snabbt sjunker bör du ha en vindavvisande jacka eller väst på dig under löprundan. Se våra testvinnare och välj en jacka eller väst som passar till just ditt behov.

  • Av Martin Kreutzer.
  • Aktiv Träning nr. 9, 2014
  • Foto: Craft.
Stort test

Rätt vindjacka eller väst kan göra underverk när vinden och kylan tar över under hösten. Vi har testat 18 av höstens bästa modeller för löpning och annan träning. Årets modeller imponerar genom att vara både fjäderlätta och så komprimerbara att du snabbt kan ta på och av dig dem efter behov.

Läs hela vårt stora test av löparjackor och löparvästar

Logga in här och läs hela vårt stora test med 18 jackor och västar för löpare.

Prenumerant ladda ner filen här.

Så testar Aktiv Träning

Vår uppgift är att göra allt det du inte själv kan göra när du besöker sportaffären. Vi väger jackorna och västarna, granskar alla funktionella detaljer i dagligt bruk, prövar och testar plaggen under de förhållanden som du också kommer att utsätta dem för. Våra erfarna testlöpare har den här gången fokuserat extra på vindskyddet, vilket är avgörande för att man ska få ett så bra skydd som möjligt mot höstens kyliga vindar. Svettransporten är en annan faktor som vi har lagt tonvikten på. Dessutom har vi noga vägt in hur respektive plagg upplevs under långa träningsrundor.

Vi har även tagit med i beräkningen att många motionärer använder sina träningskläder till annat än det de främst är tänkta att användas till. Det gäller t.ex. vindtäta ytterplagg, som lika gärna kan användas när man cykelpendlar, åker inlines eller kör mtb. Alla plagg är dock inte lika allsidiga. För att hjälpa dig att välja rätt har vi markerat vid varje plagg om det passar till annat än bara löpning.

TESTKRITERIER
Vi har testat jackorna och västarna utifrån följande kriterier:

  • Passform: Både jackor och västar ska sitta bekvämt på kroppen och tillåta maximal rörelsefrihet. Dessutom är det viktigt att de inte fladdrar i vinden.
  • Vindtäthet: Det säger sig självt att vindtätheten måste vara bra. Nivån kan självklart variera en del, det är inte avgörande – men ett visst minimum måste vara uppfyllt.
  • Ventilation: Om materialet är allt för innestängande blir man snabbt varm och börjar att svettas. Goda ventilationsmöjligheter och en bra materialblandning innebär stor skillnad för löpupplevelsen.
  • Vikt: Lätta, komprimerbara vindjackor är smidiga att ta av sig och stoppa in i byxlinningen. Dessutom är det skönt att ha på sig ett lätt vindplagg på överkroppen när man tränar. Men minimalismen får inte gå ut över funktionaliteten, och detta blir därför en hårfin balansgång.

VALUTA FÖR PENGARNA
Avslutningsvis har produkterna värderats i förhållande till sitt pris, alltså hur starkt sambandet är mellan produkten och priset. Det är de vägledande priserna som anges – ofta är dessa lägre i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNING
Slutbetyget bygger på en helhetsbedömning av användarupplevelsen med tonvikten lagd på alla olika testkriterier.

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Stäng ute kylan med en äkta testvinnare

Stäng ute kylan med en äkta testvinnare

Löparväst |

Få träningsvästen som imponerade på vår ...

Läs mer
Få en träningsjacka från Craft

Få en träningsjacka från Craft

Löparjacka |

Med Craft Prime-jackan är du alltid ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Vinterns bästa handskar och mössor

ExclusiveExclusiveVinterns bästa handskar och mössor

Stort test |

Om man ska träna utomhus under vintern ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>TEST: Sommarens bästa löpartröjor

ExclusiveExclusiveTEST: Sommarens bästa löpartröjor

Stort test |

Se vilken modell som vinner vårt stora ...

Läs mer
Perfekt vinterjacka

Perfekt vinterjacka

Löparjacka |

Crafts sköna och välsittande löparjacka ...

Läs mer
Nytt
Stäng ute kylan med en äkta testvinnare

Stäng ute kylan med en äkta testvinnare

Löparväst |

Få träningsvästen som imponerade på vår ...

Läs mer
Stäng ute kylan med en äkta testvinnare

Stäng ute kylan med en äkta testvinnare

Löparväst |

Få träningsvästen som imponerade på vår ...

Läs mer
Klä dig rätt till löprundan

Klä dig rätt till löprundan

Löparkläder |

Det kan vara rejält svettigt att ...

Läs mer
Så väljer du rätt löpartröja i butiken

Så väljer du rätt löpartröja i butiken

Utrustningstips |

Alla löpartröjor är inte lika. Se här ...

Läs mer
Nya rön: Därför stinker träningsplaggen!

Nya rön: Därför stinker träningsplaggen!

SVETT |

Luktar träningskläderna skunk även när ...

Läs mer