Cookie- och Sekretesspolicy
Här är framtidens träningsprylar

Här är framtidens träningsprylar

Producenterna tävlar om att vara först med nästa genombrott när det gäller teknikprylar. Det har redan lett till stora framsteg, men också till ett par mindre.

  • Av Claus Cancel.
  • 29-03-2016
  • Aktiv Träning nr. 3, 2016
Träningsprylar

Tänk dig att du kan se på din cykeldator att det närmar sig en bil bakifrån. Eller att dina löpskor själva kan ändra dämpningen i sulan beroende på din vikt och löpstil. Eller att du kan titta på en karta i dina cykelglas­ögon var du ska köra.

Låter det som rena framtids­visionen? Det är det inte. Prylarna finns redan på marknaden. De har bara inte slagit igenom på allvar, men de visar vad som är på gång.

Vi har valt ut sju spännande och mer eller mindre användbara teknikprylar som ger en försmak av framtiden. Se dem här nedan.

Skulpt aim

MÄT DIN MUSKELSTYRKA
Skulpt Aim skulpt.me
Många badrumsvågar kan ge en fingervisning om fettprocent och muskelmassa. Men mätningen är inte helt tillförlitlig – den säger inte heller något om var fettet och musklerna sitter. Det kan Skulpt Aim göra, en pryl som mäter muskelmassa lokalt på kroppen. Om den t.ex. sitter på överarmen så mäter den de omkringliggande musklerna och visar hur mycket som är muskler och hur mycket som är fett.

Digitsole

SULA MED BLUETOOTH
Digitsole digitsole.com
Placera Digitsole i skorna och anslut den till mobilen via bluetooth. Sulan håller koll på hur många steg du går och kan även informera dig om på vilken höjd du befinner dig. Fryser du om fötterna kan sulan självklart också värma fötterna. Kommer ut på marknaden i slutet av året.

Quell Relief

ELEKTRISK HUVUDVÄRKSMEDICIN
Quell Relief quellrelief.com
Har du ont i ryggen, musklerna eller huvudet, så spänn fast Quell bak på benet och vänta 15 minuter. Via elektriska impulser får hjärnan reda på att den ska lindra smärtan i det värkande området. I den medföljande appen kan du se ditt smärtmönster.
Finns redan på marknaden i USA. Pris: ca 2 500 kr.

Jawbone Up 3

SÖMNMÄTAREN STYR VÄRMEN
Jawbone Up3 jawbone.com
Jawbone, som tillverkar aktivitets- och sömnmätare, har ingått ett partnerskap med Nest, som bland annat tillverkar elektroniska termostater. Detta partnerskap har lett till att sömn­mätaren kan informera elementen om när du går och lägger dig, och därefter skruvas värmen ned. Om du börjar frysa på natten för att du t.ex. sparkat av dig täcket, så skruvas värmen självklart upp automatiskt.

Lenovo Smart Shoe

SKORNA SKVALLRAR OM DIG
Lenovo Smart Shoe lenovo.com
Lenovo, som i vanliga fall tillverkar datorer, vill nu också visa sig i träningsbranschen. De har utvecklat ett par konceptlöpskor, som håller koll på din puls, temperatur och andra data när du tränar. Skorna har självklart små skärmar på sidorna som med smileys visar vilket humör du är på. Skorna kan också informera dig om i vilken riktning du ska – om du undrar. Det är fortfarande ovisst om skorna kommer ut på marknaden.

Smartmat

INTELLIGENT YOGAMATTA
Smartmat smartmat.com
Yogaövningar ska utföras på rätt sätt och kroppen måsta vara i balans. Det kan denna intelligenta yogamatta hjälpa till med. Den är försedd med sensorer som känner av om du gör ”down­ward dog” på rätt sätt och om du fördelar vikten rätt mellan armar och ben. Mattan kommunicerar med mobilen via bluetooth. Kommer ut på marknaden senare i år.

Lumo Run

SHORTSEN LÄSER AV DIN LÖPSTIL
Lumo Run lumobodytech.com
Lumo Run heter ett par nya elektroniska löparshorts. Förutom att mäta hur långt och snabbt du löper, kan de elektroniska sensorerna i byxan känna av om du rör dig på rätt sätt när du löper. Shortsen ansluts till mobilen via blue­tooth. Shortsen och de elektroniska sensorerna kan som tur är maskintvättas. Går att förbeställa för ca 1 000 kr i USA.

Mer inom samma område

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Finns det fotokromiska sportglasögon?

Finns det fotokromiska sportglasögon?

Fråga oss |

Jag har ledsnat på att behöva byta glas ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Multisportglasögon

ExclusiveExclusiveMultisportglasögon

Prylar |

Svenska Bliz har kommit med en ...

Produkttest av Bliz Pursuit
Superlätt vindjacka

Superlätt vindjacka

Träningskläder |

The North Face's välsittande och ...

Produkttest av The North Face Verto Jacket
Varm och funktionell

Varm och funktionell

Träningskläder |

För vinterträning av olika slag är ...

Produkttest av Salomon Momentum Tube
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Här är de bästa underställen

ExclusiveExclusiveHär är de bästa underställen

Underställ |

Under vårvinterns träningspass kommer ...

Läs mer
Nytt
Tre avigsidor med onlineträning

Tre avigsidor med onlineträning

Träningsappar |

Digitala träningssajter kan både ...

Läs mer
Kan jag gå i mina löpskor?

Kan jag gå i mina löpskor?

Löparskor |

Är det bra att gå i sina löpskor – ...

Läs mer
Pulsmätare: vad fungerar bäst?

Pulsmätare: vad fungerar bäst?

Pulsklocka |

Allt fler gps-klockor har inbyggda ...

Läs mer
Vi testar Apple Watch Series 2

Vi testar Apple Watch Series 2

Pulsklocka |

Är nya Apple Watch Series 2 en ...

Läs mer
Nya Apple Watch – för dig som tränar

Nya Apple Watch – för dig som tränar

Pulsklocka |

Apples nya version av Apple Watch har ...

Läs mer