Cookie- och Sekretesspolicy
Stort test: De bästa cykelskorna

Stort test: De bästa cykelskorna

Cykelsäsongen är i full gång. Vi har testat 14 av sommarens bästa cykelskor till mtb och landsväg. Läs om testvinnaren och hitta de bästa köpen.

  • Av Martin Kreutzer
  • Aktiv Träning nr. 6, 2014
  • Foto: Getty Images
Cykelskor

Dags för nya cykelskor? Vi har testat 14 nya cykelskor i mellanprissegmentet till landsvägs- och mtb-cykling.

Se t.ex. den 4-stjärniga landsvägsskon för under 900 kr eller skon som kostar 1 600 kr, men som ändå matchar de dyraste cykelskorna på marknaden.

Vårt stora test med cykelskor

Ladda ned hela det stora testet med 14 av årets bästa cykelskor:

Prenumerant ladda ner filen här.

Så testar Aktiv Träning

Vi har bett importörerna att välja ut sina populäraste modeller i mellanprissegmentet (ca 900–2 000 kr). Erfarenheten säger att man får mycket sko för pengarna inom det prisintervallet, och det säljs också flest skor för det priset.

Alla skor har testats av flera vana cyklister. När det gäller landsvägsskor har vi fokuserat på komfortnivån under långpassen och passformen under t.ex. spurter och backryck. Vi har således både kört långa, lugna pass, temporundor och intervaller.

Mtb-skorna har testats i terrängen. Förutom att vi har bedömt funktionen på cykeln har vi burit mtb:n och testat skornas kvaliteter under korta löpavsnitt.

Upplevelsen av en sko är subjektiv och därför har flera testare använt samma sko. Det har gett oss ett gediget helhetsintryck av passform och komfort och skornas allmänna kvaliteter.

TESTKRITERIER
Vi har testat skorna utifrån följande kriterier:

  • Kvalitet och design: Hur bra är kvaliteten och valet av material? Är skorna av bästa kvalitet eller verkar de billiga och ogenomtänkta?
  • Passform och komfort: Skorna ska sitta åt rätt hårt runt hälen och över vristen, men ha plats för tårna. Komforten ska vara bra – i synnerhet under långa rundor. Om det uppnås med hjälp av bra stoppning, material eller passform, spelar ingen roll i praktiken.
  • Funktionella detaljer: Ventilation i ovandelen och i sulan? Kardborrspänne eller klickjustering? De funktionella detaljerna har också betydelse.
  • Sulan: Sulans hårdhet avgör hur bra kraftöverföringen blir från fot till pedal. En stenhård sula går dock ut över komfortnivån – i synnerhet om du måste gå eller springa en bit, vilket ofta är fallet med mountainbike. Hårdheten är därför mer betydelsefull i landsvägsskor än i mountainbikeskor.

VALUTA FÖR PENGARNA
Alla produkterna har värderats i förhållande till prislappen – dvs. vi har tittat på hur bra produkterna överensstämmer med priset. Det är de vägledande priserna som anges. Ofta är skorna billigare ute i butikerna eller på nätet.
NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Perfekt och prisvärd

Perfekt och prisvärd

Cykelutrustning |

Hestras vintercykelhandske imponerar ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>TEST: De bästa cykeldatorerna

ExclusiveExclusiveTEST: De bästa cykeldatorerna

Cykelutrustning |

En cykeldator ökar motivationen och gör ...

Läs mer
Hur ställer jag in min mountainbike?

Hur ställer jag in min mountainbike?

Fråga oss |

Jag har precis köpt en mtb men jag ...

Läs mer
Världens bästa cykeldator

Världens bästa cykeldator

Cykelutrustning |

Sätter en ny standard för vad en ...

Läs mer
Lovande cykeltakter från Polar

Lovande cykeltakter från Polar

Cykelutrustning |

Polar V650 är en ny cykeldator som ...

Läs mer
Nytt
Utmärkt kedjeolja från WD40

Utmärkt kedjeolja från WD40

Cykelutrustning |

WD40 Bike består av en rad olika ...

Läs mer
De bästa cykelprylarna

De bästa cykelprylarna

Fråga oss |

Jag vill gärna komma i gång med ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Vårfixa din racercykel

ExclusiveExclusiveVårfixa din racercykel

Racercykel |

Våren är äntligen här och det är dags ...

Läs mer
Skyddsstrumpa för skitiga cyklar

Skyddsstrumpa för skitiga cyklar

Cykelutrustning |

Trött på att få med dig smuts och lera ...

Läs mer
Lätt och bra mtb-hjälm

Lätt och bra mtb-hjälm

Cykelutrustning |

Vi är imponerade av Specialized Ambush! ...

Läs mer