Cookie- och Sekretesspolicy
Köpguide: Välj rätt cykelskor

Köpguide: Välj rätt cykelskor

Det är många faktorer som avgör om en cykelsko är bra eller inte. Här är de fem viktigaste.

  • Av Martin Kreutzer
  • Aktiv Träning nr. 6, 2014
  • Foto: Getty Images
Cykelskor

Här är de fem viktigaste sakerna som du bör vara extra uppmärksam på när du köper cykelskor.

  • Spännsystem: Oftast finns det 2–3 spännen över vristen som gör att skon kan dras åt ordentligt runt foten. Översta remmen på de dyra skorna är ofta försedd med ett klicksystem. Det gör att det är lätt att justera passformen vilket ofta är värt pengarna.
  • Sulan: En hård sula ger bra och direkt kraftöverföring. Däremot blir det jobbigare för fötterna att trycka ned pedalerna om skorna är vridstyva. Och om du tvingas gå en bit i skorna så är det – i synnerhet på mountainbiken – mycket skönare om sulan är smidig.
  • Klossmontering: På en mtb är det lätt att sätta fast klossarna för där är alla pedalsystemen anpassade efter samma standard. Racerskorna är däremot antingen gjorda för Shimanos små SPD-klossar och/eller Looks system med tre hål. Alla racerskor är dock inte förberedda för SPD-systemet.
  • Ventilation: De flesta skor i testet har en ovandel av ett luftigt material. För att få extra bra ventilation är vissa modeller försedda med insugningskanaler som släpper ut fotsvetten. Det är bra om man har besvär med fotsvett.
  • Passform och stoppning: Tunn eller tjock stoppning? Här finns det ingen fast standard. Och i praktiken är det heller inte säkert att en mjuk sko sitter skönare än en hårdare på foten. Viktigare än ett tjock skum är en bra passform med plats för tårna, bra hälgrepp och en stadig omfamning av vristen. Skon ska sitta åt rätt hårt så att hälen inte glappar samtidigt som tårna inte ska hamna i kläm.

Mer inom samma område

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Hur ställer jag in min mountainbike?

Hur ställer jag in min mountainbike?

Fråga oss |

Jag har precis köpt en mtb men jag ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Ny cykelhjälm?

ExclusiveExclusiveNy cykelhjälm?

Endast för prenumeranter |

Vi har testat 17 intressanta modeller – ...

Ta del av vårt stora test
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Innovativ hjälm

ExclusiveExclusiveInnovativ hjälm

Cykelutrustning |

Mavics prisvärda cykelhjälm har fokus ...

Produkttest av Mavic Syncro
Lättviktsbåge med bra synfält

Lättviktsbåge med bra synfält

Cykelutrustning |

Shimanos nya mtb-glasögon utmärker sig ...

Läs mer
Vad är vitsen med en justerbar sadel?

Vad är vitsen med en justerbar sadel?

Fråga oss |

Varför använder många mtb-cyklister en ...

Läs mer
Nytt
Utmärkt kedjeolja från WD40

Utmärkt kedjeolja från WD40

Cykelutrustning |

WD40 Bike består av en rad olika ...

Läs mer
De bästa cykelprylarna

De bästa cykelprylarna

Fråga oss |

Jag vill gärna komma i gång med ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Vårfixa din racercykel

ExclusiveExclusiveVårfixa din racercykel

Racercykel |

Våren är äntligen här och det är dags ...

Läs mer
Skyddsstrumpa för skitiga cyklar

Skyddsstrumpa för skitiga cyklar

Cykelutrustning |

Trött på att få med dig smuts och lera ...

Läs mer
Lätt och bra mtb-hjälm

Lätt och bra mtb-hjälm

Cykelutrustning |

Vi är imponerade av Specialized Ambush! ...

Läs mer