Cookie- och Sekretesspolicy
Garmin Vector - wattmätningssystem till cyklar - produkttest

Info:

Wattmätningssystem till cyklar. Integrerad i pedalen. Mäter kadens och watt för respektive ben.

Garmin trampar på med full kraft

Med sin länge efterlängtade wattpedal vänder Garmin upp och ned på Wattmätningen. Det enda som liknar andra wattmätare är priset. Den är riktigt dyr!

  • Aktiv Träning nr. 12, 2013
Garmin Vector

4,5 stjerner, fire en halv, til anmeldelser, 174x24

Plus:
Lätt att montera och använda.

Minus:
Priset – och kvaliteten på de medföljande pedalerna.

Slutsats:
Att flytta wattmätningen till pedalerna är ett bra initiativ. Redan från början fungerar det bra och mycket exakt. Vi hoppas dock att priset ska gå ned.

Pris: 14 995 kr.

www.garmin.com

Watt är det som alla snackar om inom cykelbranschen. Allt fler motionscyklister skaffar wattmätare, och wattvärdet är något som många vill hålla reda på. Watt betyder effekt och i det här fallet visar det hur mycket energi man lägger på pedalerna när man cyklar. Det ger en mycket exakt bild av träningsinsatsen, eftersom det till skillnad från hastighet inte spelar någon roll om man har motvind eller kör nedför backar. Trampar man 200 watt, så trampar man 200 watt. Basta.

De flesta wattmätare monteras på cykelns vevparti. De är både dyra och besvärliga att montera, och mätningen påverkas av temperaturen. Här har Garmin tänkt helt nytt med sin nyutvecklade lösning: Vector. Här sitter wattmätaren i pedalerna som mäter både hur hårt man trampar och kadensen (antal tramptag). Dessa två värden omräknas till hur många watt man trampar. Detta värde sänds trådlöst till ANT+-kompatibla enheter, t.ex. Garmins Edge 510- eller 810-cykeldatorer.

Det innebär flera fördelar. För det första är systemet relativt lätt att montera och behöver bara justeras första gången med små avståndsskivor (tog dock lång tid för oss). För det andra är systemet flexibelt och kan användas på flera cyklar (pedalerna passar dock inte lika bra på mtb:n eller crosscykeln). För det tredje ska temperaturen inte påverka mätningen, och för det fjärde mäter systemet watt för respektive ben. Det ger värdefull information som kan föras över till Garmin Connect.

Systemet fungerar bra och bidrar med värdefull data, men det har också två svagheter: det går bara att använda till Look Keo-kompatibla pedaler och det passar inte till alla system (bl.a. några dyra kolfibermodeller), vilket är ett stort minus.

3 bra detaljer

Pedalsystem Garmin Vector

Pedalsystem: Exustar-pedalen (Look Keo-systemet) fungerar bra, men man blir också bunden till det pedalsystemet med Garmin Vector.


Teknologi Garmin Vector

Teknik: Pedalerna innehåller avancerad teknik och har ett fjädringssystem som känner av hur hårt man trampar.


Sender Garmin Vector

Sändare: En liten sändare på varje pedal registrerar och skickar kontinuerligt data trådlöst till cykeldatorn.

Mer inom samma område

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Utmärkt kedjeolja från WD40

Utmärkt kedjeolja från WD40

Cykelutrustning |

WD40 Bike består av en rad olika ...

Läs mer
Hur ställer jag in min mountainbike?

Hur ställer jag in min mountainbike?

Fråga oss |

Jag har precis köpt en mtb men jag ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>TEST: De bästa cykeldatorerna

ExclusiveExclusiveTEST: De bästa cykeldatorerna

Cykelutrustning |

En cykeldator ökar motivationen och gör ...

Läs mer
Lovande cykeltakter från Polar

Lovande cykeltakter från Polar

Cykelutrustning |

Polar V650 är en ny cykeldator som ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Ny cykelhjälm?

ExclusiveExclusiveNy cykelhjälm?

Endast för prenumeranter |

Vi har testat 17 intressanta modeller – ...

Ta del av vårt stora test
Nytt
Utmärkt kedjeolja från WD40

Utmärkt kedjeolja från WD40

Cykelutrustning |

WD40 Bike består av en rad olika ...

Läs mer
De bästa cykelprylarna

De bästa cykelprylarna

Fråga oss |

Jag vill gärna komma i gång med ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Vårfixa din racercykel

ExclusiveExclusiveVårfixa din racercykel

Racercykel |

Våren är äntligen här och det är dags ...

Läs mer
Skyddsstrumpa för skitiga cyklar

Skyddsstrumpa för skitiga cyklar

Cykelutrustning |

Trött på att få med dig smuts och lera ...

Läs mer
Lätt och bra mtb-hjälm

Lätt och bra mtb-hjälm

Cykelutrustning |

Vi är imponerade av Specialized Ambush! ...

Läs mer
Skor för riktiga män

Utrustning | Skor för riktiga män