Cookie- och Sekretesspolicy
Cykelpumpar och cykelverktyg: test av utrustning

Stort test av minipumpar och multiverktyg

Ett bra multiverktyg och en solid cykelpump i miniformat är helt enkelt oumbärligt att ha om man t.ex. får punktering på däcket eller om kedjan går av. Vi har gått igenom utbudet på marknaden och testat 26 produkter som kan spara in en dyr taxiresa.

  • Av Martin Kreutzer.
  • Aktiv Träning nr. 6, 2015
Cykelutrustning

Cykelturen kan snabbt förvandlas till en mardröm om man får punktering eller om en skruv plötsligt lossnar. Men om man har med sig en smidig, bra minipump och ett praktiskt multiverktyg går de flesta problem att lösa. Vårt stora test avslöjar dock att det finns stora skillnader mellan de cykelprylar som finns i sportbutikerna.

Det finns t.ex. minipumpar som inte alls klarar av att fylla racerdäcken med ett tillräckligt högt tryck, och pumpar som är otillräckliga när det gäller att fylla mtb-däcken med luft så att de blir farbara. Dessutom visar testet att det finns såväl ergonomiskt väldesignade pumpar som rena nitlotterna. Det gäller därför att välja pump med omsorg.

Detsamma gäller multiverktygen där handhavandet varierar stort mellan modellerna; i vissa fall är t.ex. kedjebrytaren helt oanvändbar. Ofta står valet mellan låg vikt och bra funktion, men de bästa cykelprylarna lyckas trots allt kombinera de egenskaperna.

Hitta ditt nya cykelverktyg och en ny cykelpump

Ladda ned pdf:n nedan och se vårt stora test med 14 mini-cykelpumpar och 12 multiverktyg.

Ladda ner filen här.

Så testar Aktiv Träning

Att testa multiverktyg och pumpar görs allra bäst i ett laboratorium. Där är det lättare att jämföra olika produkters styrkor och svagheter. På testredaktionen har vi skapat ett eget litet testlabb där alla pumpar har fått visa sin kapacitet genom att vi pumpat upp ett mtb-däck till 2 bar och ett tävlingsdäck till 5 bar, vilket är lagom höga tryck att köra med.

Multiverktygen har vi testat på en och samma cykel, där alla skruvar har lossats och dragits åt. Dessutom har vi brutit av och fogat samman en och samma kedja för att utvärdera kedjeverktygets funktion och kvalitet.

Som vanligt har produkterna utvärderats av flera testare för att slutbedömningen ska bli så nyanserad och bra som möjligt. Alla våra testare är flitiga hobbymekaniker och antingen erfarna landsvägscyklister eller mountainbikeåkare, som har lagat många cyklar och gjort många mindre reparationer genom åren.

TESTKRITERIER
Vi har testat pumpar och multiverktyg utifrån följande kriterier:

  • Hantering: Ligger produkten bra i handen och är det lätt att utföra alla uppgifter? Är det t.ex. lätt att fästa pumpen på slangventilen?
  • Kvalitetsintryck: Är verktygen och pumparna stryktåliga? Även om de flesta verktygen bara används sporadiskt, så är det viktigt att kvaliteten är hög.
  • Primär funktion: Klarar kedjebrytaren av att bryta av kedjan och foga samman den igen? Och hur bra fungerar pumparna när slangarna ska fyllas med luft? När det gäller pumparna har vi mätt hur snabbt de klarar av att fylla en slang med luft och hur högt tryck de kan leverera.
  • Vikt/storlek: Är produkterna tunga och klumpiga eller lätta och kompakta?
  • Pris: Stämmer produkternas pris överens med kvaliteten?

PRIS
Det är de vägledande priserna som anges. De flesta modellerna är dock billigare i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNING
Produkternas helhetsbetyg bygger på en samlad bedömning av hur resp. pryl fungerar i praktiken med tonvikt på olika testkriterier.

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Hur ställer jag in min mountainbike?

Hur ställer jag in min mountainbike?

Fråga oss |

Jag har precis köpt en mtb men jag ...

Läs mer
Så väljer du rätt cykelskor

Så väljer du rätt cykelskor

Cykelskor |

Att välja rätt cykelskor är avgörande ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Ny cykelhjälm?

ExclusiveExclusiveNy cykelhjälm?

Endast för prenumeranter |

Vi har testat 17 intressanta modeller – ...

Ta del av vårt stora test
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Innovativ hjälm

ExclusiveExclusiveInnovativ hjälm

Cykelutrustning |

Mavics prisvärda cykelhjälm har fokus ...

Produkttest av Mavic Syncro
Lättviktsbåge med bra synfält

Lättviktsbåge med bra synfält

Cykelutrustning |

Shimanos nya mtb-glasögon utmärker sig ...

Läs mer
Nytt
Utmärkt kedjeolja från WD40

Utmärkt kedjeolja från WD40

Cykelutrustning |

WD40 Bike består av en rad olika ...

Läs mer
De bästa cykelprylarna

De bästa cykelprylarna

Fråga oss |

Jag vill gärna komma i gång med ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Vårfixa din racercykel

ExclusiveExclusiveVårfixa din racercykel

Racercykel |

Våren är äntligen här och det är dags ...

Läs mer
Skyddsstrumpa för skitiga cyklar

Skyddsstrumpa för skitiga cyklar

Cykelutrustning |

Trött på att få med dig smuts och lera ...

Läs mer
Lätt och bra mtb-hjälm

Lätt och bra mtb-hjälm

Cykelutrustning |

Vi är imponerade av Specialized Ambush! ...

Läs mer
Skor för riktiga män

Utrustning | Skor för riktiga män