© Colourbox

Varför är det bäst med indirekt värme?

Grillat smakar gott men köttbitarna och tillbehören är tyvärr inte särskilt nyttiga om de grillas för hårt, så att det bildas s.k. stekmutagener som kan vara cancerframkallande.

Genom att grilla på indirekt värme kan man dock undvika att köttbitarna blir svarta. Om man lägger grillkolen på sidorna och inte direkt under köttet så undviker man dels de extremt höga stektemperaturerna, dels så förebygger man att fettet droppar ned på grillkolen och antänds. Flammorna från det glödande fettet kan göra grillmaten kolsvart på nolltid.

Lägg därför gärna en grillfolie av alumi nium i grillen som fettet kan rinna ned på. Med hjälp av till exempel kryddörten rosmarin kan stekmutagenernas skadliga påverkan minska ännu mer.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: