Ät rätt mat de dagar du styrketränar

Måltiden efter träningspasset är extra viktig de dagar du styrketränar.

19 april 2016 av Martin Kreutzer

Fokus på rätt mat de dagar du styrketränar

Din kost ska ge mesta möjliga energi till styrketräningen direkt på eftermiddagen, t ex kl. 16, och optimal återhämtning efteråt. Speciellt måltiden efter träningen är viktig. Den ska både tajmas rätt och ha en sammansättning som hjälper din återhämtning.

Träna t.ex. styrketräning mellan kl. 16.00-17.00. Kör t ex ett hårt crossfitpass eller fri träning på gymmet med kettlebells, maskiner och tunga viktstänger.

Frukost

Omelett på 3 ägg med tunna skivor av tomat och parmaskinka. Ät 100 g snacksgrönt och 150 g finskuren frukt till.

Förmiddag

Ät 15 mandlar + 1 äpple.

Lunch kl. 12.30

Ät en stor portion blandad sallad från salladsbaren. Välj lite tyngre sorter som ärter, blomkål, bönor, morötter. Häll en bra fettkälla över. Det kan vara ett par matskedar vinägrettdressing, en avokado eller en näve pinjekärnor. Finns det möjlighet så ät en grillad kycklingfilé till salladen.

Prova I FORM Kostdagbok gratis i 5 dagar – och få koll på energifördelningen i din kost

Eftermiddag kl. 15.45

Ät en banan eller en liten smoothie precis före träning för att lyfta upp blodsockret till ”arbetstemperatur”.

Eftermiddag kl. 17.15

Ät en återhämtningsmåltid precis efter träning. Kroppen behöver proteiner, så 0,25 l recoveryshake eller en proteinbar med 15-20 g proteiner är optimalt. Eller 1 skiva rågbröd med mager ost.

Kväll kl. 18.30

150 g ugnsbakad lax med en grönkålssallad till är optimalt. Laxen ger dig massor av omega-3-fettsyror, som dämpar den inflammation som uppstår efter hård styrketräning.

Sen kväll

Hjälp din återhämtning genom att timmen innan sängdags äta 2 dl skyr med lite frukt i. Det ger dig massor av kasein, ett protein som tas upp under natten och sätter fart på muskeluppbyggnaden.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vem föredrar du att träna tillsammans med?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: