© Colourbox

Ägg ger styrka och energi

Äggets utmärkta näringsmässiga egenskaper innebär att de är särskilt viktiga för dig som tränar.

22 september 2011

Det beror på äggets innehåll av högvärdigt protein, som hjälper till att bygga upp muskelstyrkan och förhindrar muskelförluster. Amerikanska forskare har gått igenom 25 studier om protein och kommit på varför proteinet i ägg ger styrka, kraft och energi. De poängterar följande:

  • Proteinet levererar en stabil och varaktig energi, eftersom det inte får blodsockret att stiga så att energinivån störtdyker igen när blodsockret faller.

  • Protein i kosten har direkt inverkan på muskelmassa, styrka och funktion hos personer i alla åldrar.

  • Äggets protein innehåller alla de essentiella aminosyror som kroppen behöver för att bygga och upprätthålla muskelmassa.

  • Aminosyran leucin är särskilt viktig för musklernas utnyttjande av glukos. En kost rik på leucin är därför bra när man ägnar sig åt uthållighetsträning. När musklerna ska återhämta sig efter t.ex. uthållighets- eller styrketräning är den processen också beroende av att man får i sig leucin via kosten.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: