Delad avokado – dubbelt så nyttig
Därför ska du äta avokado

Avokado innehåller massor av nyttigt fett och magfrämjande kostfibrer.

© Istock

Supermat: avokado

Avokado är rik på både fett och kalorier, men trots det behöver du inte avhålla dig från att äta frukten. Tvärtom är fettet bra för hjärtat och det gröna köttet är rikt på kostfibrer och vitaminer.

24 februari 2015 av Martin Kreutzer.

Allt om avokado

Avokado är för många en frukt som passar bäst i en skål med guacamole, som sköljs ned med en öl. Andra undviker avokado eftersom den har ett rykte om sig att vara en fettbomb fylld med kalorier.


Kalorier i en avokado

Kaloriinnehållet i en avokado ska du dock inte låta dig skrämmas av. En medelstor avokado innehåller ca 275 kcal och därav utgör ca 26 g fett. Nästan allt fett är dock av den enkelomättade typen som rosas av hjärtläkarna och gör att de klappar händerna åt medelhavskökets alla fördelar. 


Avokado är bör för ditt kolesterolvärde

Förutom nyttigt fett innehåller avokado en hel del kostfibrer. De bidrar till att sänka kolesterolvärdet och minska risken för flera cancersjukdomar. En enda avokado täcker ungefär 25 procent av dagsbehovet av kostfibrer, och avokado är därmed en av de bästa födoämnena på det området. 

En fet avokado är också rik på vitaminer och mineraler, och därför förtjänar den sin kvalitetsstämpel som supermat – en matvara som stärker hälsan.


Så mognar en avokado 

Har du en omogen avokado därhemma, som du inte kan vänta på ska mogna av sig själv? Då följer här ett par bra knep till dig.

Mogen avokado på 10 minuter:

  • Ta din avokado och packa in den i aluminiumfolie
  • Stoppa in den ugnen i 10 minuter på 100 grader

Mogen avokado på en dag:

  • Dela avokadon i två, droppa lite citronsaft över den och sätt ihop halvorna igen.
  • Stoppa därefter avokadon i en lufttät behållare och lägg den i kylskåpet. Dagen därpå är den klar att ätas.

Mogen avokado på ett par dagar:

  • Lägg avokadon i en fryspåse tillsammans med ett par äpplen. De avger ämnen som rivstartar avokadons mogningsprocesser.


Så länge håller sig en avokado färsk

I genomsnitt håller en avokado sig färsk i 2–7 dagar beroende på hur mogen den är.

Det bästa du kan göra om du vill hålla din avokado färsk, är att förvara den i en skål på matbordet i köket. Då glömmer du inte heller att du har en avokado hemma.


Så kan du se om en avokado är mogen

Om du är tveksam till huruvida din avokado är moden eller ej, så pröva att ta bort den lilla stjälken uppe på avokadon. Lossnar den lätt och är avokadon grön innanför, så är den mogen och färdig att ätas.


Recept med avokado

Här är ett axplock med våra bästa recept med avokado.

Avokadosallat med keso - Klicka här!

Avokado- och gurksoppa med räkor - Klicka här!

Clubsandwich med avokado och broccolikräm - Klicka här!

Guacamole - Klicka här!



Optimal effekt!

  • Bästa valet: Ju mognare avokado, desto näringsrikare är den. Därför bör du välja de mognaste frukterna i matbutiken eller låta dem mogna hemma i köket. Vill du sätta fart på mognadsprocessen kan du lägga avokadon i en fryspåse tillsammans med ett par äpplen. Äpplen avger ämnen som påskyndar avokadons mognadsprocess.
  • Bästa tillagningen: Allra bäst är att äta avokadon rå – och helst så snabbt som möjligt efter att du har skivat den. Köttet är mycket känsligt för syre och förutom att det snabbt får en tråkig grå färg, så gör syreattacken att en massa värdefulla antioxidanter försvinner. Om du måste skiva den långt innan den ska ätas kan du förpacka den lufttätt och ev. stänka över en skvätt citronsaft.
  • Bästa tillbehören: För att balansera rätten är det viktigt att komplettera med en mager proteinkälla. Fett kött, fågel med skinn och fet fisk ökar fetthalten, och därmed också kaloriinnehållet som snabbt överskrider gränsen för vad som anses vara hälsosamt. Magra proteinkällor och sparsamt med dressing rekommenderas när avokado används i maträtter.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är bäst med vinterträning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: