Cookie- och Sekretesspolicy
Supermat: ägg
Ägg är bra för hälsan och påskyndar återhämtningen efter träning. Dessutom är ägg ett perfekt alternativ till kött.

Supermat: ägg

Ägg är en riktig vitaminbomb som du gärna kan äta varje dag – i synnerhet när du behöver återhämta dig efter hård träning.

  • Av Martin Kreutzer.
  • Aktiv Träning nr. 2, 2015
  • Foto: iStockphoto
Ägg

Ägg är ett perfekt kostval för att påskynda återhämtningen efter hårda träningspass. Det beror främst på att ägg innehåller massor av högvärdigt protein och rätt mängd aminosyror, vilket är bra för återhämtningsprocessen i kroppen.

Tidigare har äggkonsumtion varit omtvistad eftersom de ansetts kunna höja kolesterolvärdet. I dag vet man bättre och internationell forskning har flera gånger på senare år frikänt och prisat ägg och deras innehåll för att vara en riktig vitaminbomb.

Även när det gäller den omdiskuterade äggulan har vi blivit klokare. I dag vet vi att man utan problem kan äta ägg varje dag eftersom ägg är rika på uppbyggande ämnen och förser kroppen med både E- och D-vitamin, järn, selen, protein och nyttigt fett. Vi vet också att de hälsosammaste ämnena finns i äggulan.

En annan styrka är att ägg mättar bra och länge. Det gör i sin tur att det sötsug som lätt uppstår pga. hungerkänslor minskar under resten av dagen.

Optimal effekt!

  • Bästa valet: Det spelar ingen roll vilken sorts ägg du väljer. Bortsett från djuretiska reflektioner över hönsens förhållanden finns det ingen skillnad mellan ägg från burhöns och ägg från frigående och ekologiska höns. Du kan även växla mellan ägg från t.ex. vaktel, anka och höna, för när det gäller näringsinnehållet är alla ägg likvärdiga.
  • Bästa tillagningen: Det blir ingen skillnad om du kokar, steker eller vispar äggen till en äggröra, för oavsett hur du tillagar ägg får du i dig alla hälsosamma ämnen. Det går också snabbt att tillaga en lång rad måltider med ägg. Man blir dessutom mätt på ett ”nyttigt” sätt.
  • Bästa tillbehören: Ägg är väldigt nyttiga och innehåller protein av lika hög kvalitet som det du hittar i de allra finaste köttbitarna. Fettinnehållet är dock förhållandevis högt och i nivå med mellanfet köttfärs, och därför passar ägg bra att kombinera med magra tillbehör som till exempel grova grönsaker och färskpotatis.

Recept på mjukkokta ägg med spenat och skinka.

Mer inom samma område

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Därför ska du äta rödkål

Därför ska du äta rödkål

Superfood |

Varje cell i din kropp kommer att jubla ...

Läs mer
 Vad är s.k. superfood?

Vad är s.k. superfood?

Fråga oss |

Jeg har hørt flere bruge udtrykket ...

Läs mer
Supermat: broccoli

Supermat: broccoli

Kost och hälsa |

Broccoli är bland det nyttigaste man ...

Läs mer
Supermat: tomater

Supermat: tomater

Kost och träning |

Utpräglad machomat? Kanske inte. Men ...

Läs mer
Därför är det bra att äta lax

Därför är det bra att äta lax

Superfood |

Ett högt innehåll av hälsosamma ...

Läs mer
Nytt
Anka: Vitamin- och proteinrik supermat

Anka: Vitamin- och proteinrik supermat

Superfood |

Ankan förtjänar att vara mer än bara en ...

Läs mer
Lax: Vitaminrik supermat

Lax: Vitaminrik supermat

Lax |

Lax är populärt som aldrig förr – och ...

Läs mer
Så bra är naturens egen dopning

Så bra är naturens egen dopning

Superfood |

Synen på rödbetor har ändrats från att ...

Läs mer
Supermat: Mörk choklad

Supermat: Mörk choklad

Mörk choklad |

Du behöver inte ha dåligt samvete för ...

Läs mer
Stärk immunförsvaret med spenat

Stärk immunförsvaret med spenat

Superfood |

Med tanke på spenatens alla ...

Läs mer
Skor för riktiga män

Utrustning | Skor för riktiga män