© Istock

Ät vitlök och förebygg dessa sjukdomar

Du kan tryggt sätta tänderna i den smakrika löken. Vitlök anses nämligen kunna förebygga åderförfettning, sänka blodtrycket och skydda mot blodpropp och cancer.

15 juni 2016 av Näringsexpert Martin Kreutzer och matskribent Anne Larsen.

När vitlöken pressas bildas nya svavelföreningar av de två aktiva komponenterna alliin och allicin. De är extra bra för hälsan. Dessutom är de inte särskilt känsliga för ljus och värme, vilket gör att fler nyttigheter i vitlöken bevaras under hela tillagningen.

Skälet till att vitlök gör att man avger lukt via andedräkten och svetten, är att ämnet AMS inte kan brytas ned av kroppen under matsmältningen. Enligt forskare vid Ohio State University kan lukten minska rejält om man dricker mjölk till maten.

Inspektera hur skalet ser ut. Det ska vara helt och fint. Genom att klämma lite på vitlöksklyftorna kan du känna om elasticiteten är bevarad. Inspektera vitlöken noga, den ska kännas fast och inte vara möglig eller vissen.

En rad aktiva komponenter i vitlöken gör att den är guld värd för cirkulationssystemet. Studier visar både en minskad risk för åderförfettning och ett lägre blodtryck om man använder vitlök i maten.

Vitlök innehåller en speciell typ av kostfibrer, inulin, som i studier har visat sig verka prebiotiskt. Det innebär i praktiken att de främjar upptaget av probiotiska bakterier som bosätter sig i tarmarna och bygger upp en bra tarmflora. Gör man t.ex. en dippsås eller en dressing på gräddfil och pressad vitlök, så stärker båda ingredienserna mag-tarmsystemet.

Vitlök – så boostar du den!

  • Bästa valet: Det finns olika typer av vitlök som både skiljer sig när det gäller storlek och rent botaniskt. I allmänhet är de vanliga små vitlökar som man kan köpa i mataffären, bäst när det handlar om hälsofrämjande egenskaper. Du behöver alltså inte jaga runt efter några exotiska varianter. Undvik vitlökspulver, som inte alls är lika nyttigt som färsk vitlök.
  • Bästa tillagningen: Vitlök kan användas på många olika sätt, men för att få ut maximalt av de kraftfulla antioxidanterna så finns det en metod som övervinner allt. Genom att pressa löken och låta den ligga och dra i 10–15 minuter sätter du fart på en rad kemiska processer som gör att den blir ännu nyttigare – framför allt när det gäller egenskaper som stärker immunförsvaret.
  • Bästa tillbehören: Vitlök innehåller en rad olika eteriska oljor som är bra för matsmältningen. Därför är löken perfekt att använda i lite tyngre kötträtter. I synnerhet nötkött är relativt svårsmält, men om kötträtten kombineras med vitlök så kommer du både att känna dig piggare och mer energisk efteråt snarare än att vilja lägga dig och vila ett par timmar.
  • Bästa tajmningen: Det har ingen betydelse när på dygnet du äter vitlök. Det du i stället bör tänka extra på är att äta vitlök eller andra typer av lök, såsom schalottenlök, salladslök, rödlök och helt vanlig gul lök, varje dag. Lökarna har många gemensamma egenskaper som är bra för hälsan och som framför allt bidrar till att hålla matsmältningssystemet i form.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är bäst med vinterträning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: