Tallrik med ägg och rågbröd
© Thomas Dahl

Spenat sauté med ägg

Behöver du inspiration till goda, nyttiga och snabblagade vardagsrätter med ägg. Pröva i så fall spenat sauté med pinjenötter, ägg och keso.

23 oktober 2017 av Anders Karmark

Spenat sauté med pinjenötter, ägg och keso

Med ett högt innehåll av både vitaminer, järn, selen och protein är ägg en perfekt grundingrediens i kosten – inte minst för alla som lever ett aktivt liv. Ägg kan dessutom användas i nästan vilken huvudmåltid som helst. 

Ingredienser (till 4 pers):

8 ägg
300 g färsk spenat (ev. babyspenat)*
2 lökar
1 tsk salt och 0,5 tsk peppar
2 krm stött muskotnöt
2 dl keso
0,5 röd paprika**
1 msk olivolja till stekning
100 g pinjenötter

*Spenat innehåller massor av kalcium som är bra för skelettet. 

**Röd paprika har ett mycket högt innehåll av C-vitamin. En röd paprika innehåller tre gånger den minimidos som rekommenderas varje dag. 

Gör så här

  • Skär lök och paprika i tärningar.
  • Sautera löken i olivolja i en het stekpanna tills löken blir blank. Tillsätt spenaten i stekpannan, och sautera tills spenaten har dragit ihop sig och vätskan har förångats (ca 1–2 min).
  • Tillsätt ägg, muskotnöt, salt och peppar och sautera allt. Vänd löpande ned allt så att äggsmeten blandas med spenaten.
  • Rosta pinjenötterna i en stekpanna i 4–5 min. på medelhög värme.
  • Servera med keso, röda paprikatärningar, pinjenötter och eventuellt lite grovt bröd. 

Näringsinnehåll per person:

Energi: 454 kcal
Protein: 29,5 g
Fett: 32,5 g
Kolhydrater: 13,5 g
Kostfibrer: 2,8 g

ägg
Därför ska du äta ägg

Proteinet i ägg utmärker sig genom att det innehåller en nästan perfekt balans av alla essentiella amino­syror. Det är det inte alla livsmedel som gör. Dessutom innehåller ägg massor av vitaminer och järn. 

© iStock

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är bäst med vinterträning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: