© Valling.com

Tre sallader som mättar

Riktiga män äter inte sallad! Jo, det gör de visst, men män har andra krav på sallader än vad kvinnor har. Glöm tråkig isbergssallat, gurka och tomater. Män vill ha en kraftigare sallad som både är god och som mättar länge!

31 januari 2014 av Christian Bitz.
Tre sallader som mättar

Salladen är sällan det som de flesta män kastar sig över på middagsbordet. För många är det mer ett nödvändigt ont, som bör intas dagligen. Och ibland kan det finnas fog för ointresset för

sallad

– en del sallader är nämligen riktigt tråkiga. Isbergssallat med lite majs och tomater är ett exempel på det.

Men varför inte göra något kreativt istället? Med enkla medel kan man nämligen skapa en lunchsallad som både är god och som mättar bra. Det första man bör göra är att välja ingredienser efter årstiden. Höstens grova grönsaker passar perfekt till sallad och är betydligt nyttigare än mer vattniga grönsaker. Om man finhackar rotfrukter och kål blir de perfekta att ha med i en sallad.

En annan viktig princip för en välkomponerad sallad är att använda sig av de fyra grundsmakerna: surt, sött, salt och bittert. Prova t.ex. en klassisk fransk sallad med bittra salladsblad, en sötsur vinägrettdressing och lite havssalt samt färsk svartpeppar från kvarn som avslutning.

Ta gärna med den femte smaken också, umami, genom att tillsätta kött eller fisk som ger kroppen proteiner. Krydda gärna också dressingen med till exempel chili eller senap. Starka kryddor gör både att förbränningen ökar och att man blir mätt snabbare och därför äter mindre.

Skippa onyttig dressing Skippa snabbköpets dressing som oftast är fylld med onyttigt fett, socker och kemiska tillsatser. På en halv minut kan du vispa ihop en betydligt nyttigare och godare vinägrett genom att t.ex. blanda kallpressad jungfruolivolja, citronsaft, havssalt och senap. Oljan gör självklart att salladen blir lite mer kaloririk, men salladsdressingen behövs för att salladen inte ska bli så torr – och den vegetabiliska oljan är dessutom nyttig.

Självklart kan man också laga till en betydligt kraftigare sallad. Då behövs det ingredienser som mättar mer. Spannmålsprodukter, som pasta eller råris, är bra val. Ju grövre varianter, desto mer mättar de. Prova till exempel fullkornspasta eller pärlgryn. Ett annat sätt är att tillföra protein från t.ex. kött, fisk eller ost. Det bästa resultat får man genom att kombinera flera olika ingredienser i lunchsalladen.

Klassisk vinägrett: Vispa ihop 1 tsk dijonsenap, 1 tsk sojasås, 1 tsk balsamvinäger, grovt salt och färsk peppar från kvarn. Tillsätt sedan 4 msk jungfruolivolja. Häll i lite olja med jämna mellanrum medan du vispar.

Fler mättande grönsaker Det är lätt att hitta andra grönsaker att variera sin sallad med. Här är några av de mest användbara:

  • Sparris

  • Babyspenat

  • Blomkål

  • Bönor

  • Grönkål

  • Morötter

  • Vitkål

  • Jordärtskocka

  • Potatis

  • Vit rättika

  • Rotselleri

  • Lök

  • Majrova

  • Palsternacka

  • Persiljerot

  • Paprika

  • Rädisa

  • Rabarber

  • Brysselkål

  • Rödkål

  • Spetskål

  • Spenat

  • Squash

  • Sockerärter

  • Ärter

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är bäst med vinterträning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: