© Valling.com

Rödbets- och äpplesallad med fetaost

Rödbetor innehåller bl.a. mättande fibrer, vitaminer och mineraler. Och de passar utmärkt ihop med äpplen, som bidrar med ett högt innehåll av C-vitamin.

Grov sallad: Rödbets- och äpplesallad med fetaost (2 personer)

Ingredienser: 150 g rödbetor 1 dl matvete 150 g röda äpplen 1 msk grovkornig senap 1 msk olivolja 3 msk balsamvinäger 20 g fetaost i tärningar Grovt salt och peppar från kvarn

Tillagning: Koka rödbetorna i lättsaltat vatten – det tar cirka 45 minuter om de är hela, men koktiden kan minskas om man skär rödbetorna i mindre bitar. Skölj dem därefter i kallt vatten och ta bort skalet. Koka matvetet efter anvisningen på förpackningen. Dela äpplena, ta bort kärnhuset men behåll skalet på. Skär äpplena och rödbetorna i tunna skivor. Vispa ihop balsamvinäger, senap, olivolja, salt och peppar till en vinägrett och vänd ner rödbets- och äpplebitarna i blandningen. Toppa med fetaost. Serveras som lunch, som förrätt med bröd eller som tillbehör till t.ex. ångkokt fisk.

Hälsovinster: Rödbetor innehåller bl.a. mättande fibrer, vitaminer och mineraler. De passar utmärkt ihop med äpplen, som bidrar med ett högt innehåll av C-vitamin. Fetaosten balanserar syrligheten med sin fetma – och salladen blir komplett med en lite bitter dressing.

Följ årstiderna Du får fräschare, mer välsmakande och nyttigare råvaror om du väljer grönsaker efter årstid. Ät grönkål i oktober och välj palsternacka och purjolök i januari – nyskördade grönsaker innehåller fler vitaminer och andra viktiga näringsämnen än grönsaker som förvarats länge.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Nötter är nyttiga. Vilken är din favorit?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: