Lax i ugn Minska på fettet genom att ugnsbaka din lax.

Recept: Ugnsbakad lax med grönkål

Lax innehåller massor av nyttiga näringsämnen, och bör därför finnas med på menyn minst en gång i veckan. Pröva detta recept på ugnsbakad lax med potatis och stekt grönkål.

7 november 2016 av Martin Kreutzer

Ingredienser (2 personer):

  • En liten näve bredbladig persilja

  • En liten näve vattenkrasse

  • En liten näve dill, fina kvistar

  • 200 g små mandelpotatisar

  • Kallpressad rapsolja

  • 2 laxskivor à ca 125 g

  • 2 vitlöksklyftor

  • Extrajungfruolivolja

  • 200 g svartkål, grönkål eller vitkål

  • 1/4 tsk stötta torkade chiliflingor

  • Havssalt och svartpeppar från kvarn

Läs om alla hälsovinster som finns med lax här.

Gör så här:

  • Skölj de tre kryddörterna och slunga dem torra, eller packa in dem i hushållspapper.

  • Skala potatisen och gnid in den med rapsolja och salt. Vänd ner persiljan.

  • Ugnsbaka potatisen på bakplåtspapper i ca 25 minuter på 200 grader.

  • Ugnsbaka laxen på bakplåtspapper i 12 minuter på 200 grader.

  • Skala vitlöksklyftorna, skiva dem fint, stek dem gyllene i olivolja och lägg skivorna på fettabsorberande papper.

  • Skiva kålen. Om det är svartkål eller grönkål, så skär du bort mittsträngen och lite närmast roten och slänger bort detta.

  • Skär bladen i mindre bitar. Skölj dem noga och slunga dem torra.

  • Stek kålen i 1 msk olivolja. Krydda med salt, peppar och chili.

  • Vänd ned den med vitlöksskivorna.

  • Servera kålen med fisk, kryddörter och potatis.

Näringsinnehåll/person:

  • Energi: 468 kcal.

  • Protein: 30,0 g.

  • Fett: 28,0 g.

  • Kolhydrat 28,9 g.

  • Kostfibrer: 11,5 g.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tänker du köpa nya träningsprylar till våren?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: