Toast med stekt ägg
© Thomas Dahl

Recept: Nyttig lyx-toast med stekt ägg

Aldrig mer en ljummen smörgås som legat lite för länge på fiket! Den här toasten innehåller istället nyttigt fett, massor av protein samtidigt som den är god och enkel att tillaga ... Smaklig måltid!

10 april 2017 av Anders Karmark

Toast med stekt ägg

(+ skinka, ost, spenat och dijon)

Ingredienser:

  • 8 stycken grova fullkornsbröd
  • 200 g riven mozzarella (kan också vara en annan ostsort som passar bra till gratinering)
  • 200 g färsk spenat
  • 4 ägg
  • 4 stora eller 8 små skinkskivor
  • 4 msk dijonsenap
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 knivsudd peppar

Gör så här:

  • Sautera spenat i olivolja i en stekpanna med salt och peppar.
  • Bred ut dijonsenap på brödet. Lägg på spenat och därefter skinka ovanpå. Fördela osten ovanpå skinkan, och tryck till toasten lätt med handen så att alla ingredienser pressas ihop.
  • Grilla toasten utan brödlock i mitten av ugnen på ca 200 grader i ca 5 min. Lägg locket vid sidan av och grilla även det de sista 2 minuterna. Stek ett ägg och lägg det överst på den färdiga toasten. Lägg till sist på brödlocket. Servera med en enkel sallad till (se nästa sida) och lite extra dijonsenap. 

Näringsinnehåll per toast:

  • Energi: 701 kcal
  • Protein: 48,7 g
  • Fett: 31,3 g
  • Kolhydrat: 59,9 g
  • Kostfibrer: 6,8 g

Tips:

  • Ost och spenat är bra källor till kalcium som bl.a. stärker skelettet.
  • Spara på kalorierna genom att använda tunna brödskivor, och byt ev. ut skinkan mot skivat kycklingbröst.
  • Du kan också använda färska spenatblad, som inte är sauterade. 


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur mycket nattsömn brukar du få?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: