© Valling.com

Ugnsbakade köttbullar

Feta köttfärsrätter är vanliga på julbordet. Ett betydligt nyttigare alternativ är att tillreda köttbullarna i ugnen, och fylla färsen med grönsaker så att fiberinnehållet ökar och fetthalten minskar.

5 december 2012 av Mads Persson

Ingredienser - 10 portioner

ca 750 g köttfärs fetthalt 8–10 % 1 finhackad lök 2 stora potatisar 1 fint riven rödbeta 1 näve valnötter 1 knippe persilja 4 ägg 4 msk grova havregryn 1 msk fint riven pepparrot ca 2 dl lättmjölk

Tillagning

Skala de två stora potatisarna, koka dem möra och mosa dem därefter ordentligt med en gaffel.

Blanda i potatis med köttfärs, lök, rödbeta, mjölk, pepparrot, valnötter, ägg, havregryn och finhackad persilja och bearbeta allt till en mjuk färs. Smaksätt med salt och peppar.

Forma därefter ca 20 små köttbullar av färsen, och sprid ut dem på bakplåtspapper.

Ugnsbaka i ugnen på 200 grader i ca 15 min.

Ät t.ex. rödkålssallad och potatis till kötträtten.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: