© Valling.com

Sprängt kalkonbröst

Om man vill anamma traditioner från andra länder, så kan en traditionell amerikansk kalkonrätt kanske locka på julbordet. Kalkon är dessutom fettsnålare än andra fåglar och tillredningen görs helt utan fett, men så att smaken ändå bevaras.

5 december 2012 av Mads Persson

Ingredienser - 10 portioner

1 stort kalkonbröst 1,5 liter vatten 8–10 pepparkorn 2 lagerblad 10 msk salt 5 msk socker 4 rödbetor ett halvt grovt rågbröd (dagsgammalt) 2 msk olja 1 msk balsamvinäger 1 knippe körvel/persilja

Tillagning

(Dagen innan:) Lägg kalkonbröstet direkt i grytan med vatten, lagerblad, pepparkorn, salt och socker.

Koka upp och låt puttra i 15–20 minuter.

Låt kalkonbröstet stå svalt i lagen över natten.

Dagen därpå tas köttet upp ur lagen och skärs i tunna skivor. Skivorna läggs sedan ut på ett fat.

Därefter kokas rödbetorna i ca 20 min för att sedan skalas och skäras fint i små tärningar.

Rågbrödet skärs i lite större (1 x 1 cm) tärningar som vänds ned i olja och rostas på bakpapper i ugnen i 200 grader i ca 10 min tills de är knapriga.

Rödbetorna och krutongerna fördelas sedan över köttet, den finhackade körveln/persiljan strös över allt. Avslutningsvis droppas lite balsamvinäger över.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: