Pannbiff med stekt lök och vitkålssallad

Några små förändringar kan göra en maträtt som pannbiff med sås, potatis och stekt lök till en nyttig, kalorifattig och återhämtningsbefrämjande måltid.

23 september 2010 av Ernæringsekspert Martin Kreutzer

En stor portion nötkött utgör grunden i månadens måltid. Rätten innehåller stora mängder protein och tillsammans med måltidens övriga ingredienser blir näringsbalansen perfekt och och man håller sig mätt länge trots få kalorier.

Maträttens sammansättning gör också att den är lätt att anpassa så att den passar den som vill ha större muskler eller bättre kondition i stället för att gå ned i vikt. Genom att göra biffen större eller lägga till ett par potatisar så blir måltiden rätt anpassad.

Ingredienser till 1 person: 125 g magert hackat nötkött ½ lök skuren i tunna ringar 3 msk balsamvinäger 150 g finstrimlad vitkål ½ riven morot 2 msk hackade valnötter 2 msk crème fraiche ½ tsk vitvinsvinäger 1 dl köttbuljong 2 tsk vetemjöl ½ dl lättmjölk 1 tsk oliv- eller rapsolja 3 droppar såskulör salt, peppar och lite socker 150 g potatis

Tillagning: Blanda vitkålsdressingen av crème fraiche, vitvinsvinäger, salt, peppar och socker i en skål. Vänd i morötter, kål och valnötter och ställ in i kylen.

Häll balsamvinäger i en varm stekpanna och låt koka upp. Blanda i löken och låt det sjuda på svag värme i 15 min.

Värm buljongen till kokpunkten i en kastrull. Blanda i mjölk och mjöl och vispa ihop. Tillsätt oljan och låt såsen koka i ett par minuter. Smaksätt med salt och peppar och tillsätt färgkulören. Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk.

Forma köttfärsen till en cirka 2 cm tjock pannbiff och stek i 8–9 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.

Näringsinnehåll per portion

Energi: 578 kcal Protein: 42,8 gram Fett: 21,0 gram Kolhydrat: 58,3 gram Kostfiber: 17,2 gram

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: