© Valling.com

Fem delikata vintersoppor

December månad behöver inte bara innebära julmat till alla måltider. Vi bjuder på fem delikata, nyttiga och välsmakande soppor.

20 november 2013 av Peter Bollerup Andersen. Recept: Mads Persson

Redan trött på julmaten? Vi har ett bra alternativ till dig: soppa.

Inte den gamla, tunga och smaklösa soppan dock. Vi har piffat upp våra soppor så att de både är nyttiga och goda. Här är recept på fem enkla och lättlagade vintersoppor.

Kraftig vintersoppa med kyckling

4 kycklingbröst i tärningar 1 msk olivolja 1 vitlöksklyfta, pressad 1 lök i tärningar 2 morötter, i stora tärningar 0,5 rotselleri, i stora tärningar 1 purjolök, i tjocka skivor 1 liter kyckingbuljong 4 dl grädde (13 %) 3 stjälkar färsk timjan 1 tsk äpplevinäger salt och peppar saften av en citron 1 knippe persilja, finhackad

Gör så här: 1. Värm oljan i en tjockbottnad gryta och stek vitlök och lök i ca 1 min. Tillsätt kycklingbitarna och stek i ytterligare 3 minuter. 2. Tillsätt morötter, selleri och purjolök. Stek i 2 minuter. 3. Tillsätt buljong, grädde, timjan, ättika samt salt och peppar, och koka upp på svag värme i 10–15 minuter. 4. Smaksätt soppan med citron, salt och peppar, och ät den rykande varm. Strö över persilja och servera färskt fullkornsbröd till.

Rödbetssoppa med pepparrotskräm

500–700 g rödbetor, skalade, grovt skivade 2 msk rapsolja 1 lök, grovt hackad 2 vitlöksklyftor, skalade 2 morötter, skalade och tjockt skivade 1 bakpotatis, skalad och tjockt skivad 1 tsk stött koriander en halv färsk chili, tunt skivad 1 l hönsbuljong saften av en citron salt och peppar 250 g skyr 1 msk fint riven pepparrot 1 knippe purjolök

Gör så här: 1. Värm upp rapsoljan i en gryta och stek löken på svag värme i ca 2 min. Tillsätt vitlök och stek i 1 min. Tillsätt morötter, potatis, rödbetor, koriander och chili. Fortsätt stek på svag värme i 5–6 min. 2. Häll i hönsbuljong och koka soppan i ca 30 min. under lock tills rödbetorna är helt möra. 3. Smaksätt soppan med citron, salt och peppar. 4. Rör ihop en kräm av pepparrot, skyr, salt och peppar. 5. Servera soppan med en klick pepparotskräm, lite purjolök och grovt bröd.

Vill du se de andra tre sopporna, så kan du som är prenumerant logga in här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: