Chili con carne

Läcker chili con carne med vita och röda bönor, kalvkött och mörk choklad.

26 maj 2010 av Martin Kreutzer

Ingredienser till 4 personer: 100 g vita cannellinibönor 100 g röda kidneybönor 2 små rödlökar 1 tsk rapsolja 2 msk mörk balsamicovinäger 600-700 g kalvinnanlår i strimlor En nypa havssalt 1 hel röd chili 1 tsk spiskummin 4 vitlöksklyftor 1 tsk stark paprika 8 enbär En nypa riven muskotnöt Nymalen svartpeppar 1 burk krossade tomater 2 majskolvar eller 2 koppar lösfryst majs 1 röd paprika 1 grön paprika 20 g mörk choklad (minst 70 procent kakao) 1 tsk akaciahonung 1 msk olivolja 1 kvist bladpersilja 2 msk kesella

Tillagning: Lägg bönorna i blöt i 10 timmar och koka dem sedan i cirka 40 minuter i lättsaltat vatten. Skär rödlökarna i tärningar, vänd dem i rapsolja och lägg dem i en kastrull. Tillsätt vinäger, kalvkött och salt och rör om ordentligt i blandningen. Dela chilin på längden, stöt spiskummin lätt i en mortel och pressa vitlökarna.

Tillsätt paprika, enbär, muskotnöt, peppar och tomaterna i rätten, och låt den sjuda i 20 minuter samtidigt som du kokar majskolvarna i lättsaltat vatten i sju minuter.

Skär paprikan i tärningar och tillsätt dem i såsen som får puttra vidare i 10 minuter. Tillsätt lite vatten om du vill ha en tunnare gryta. Tillsätt bönor, choklad och honung, och värm upp rätten tills chokladen smälter.

Skär majskornen från kolvarna och tillsätt dem. Tillsätt olja, smaka av med salt och peppar och garnera den färdiga rätten med persiljebladen.

TIPS: Snabb bönlösning Har du det stressigt, kan du använda burkbönor i stället för färska som ska mjukas upp och kokas. Smaken blir inte riktigt densamma, men det är en bra lösning när tiden är knapp.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: