TÄNK PÅ: ... att låta köttet få vila en stund så att det sätter sig innan du skär upp det. © Valling.com

Intervallstekt oxfilé på grill

I det här receptet marineras en oxfilé i bl.a. äppelmust, vars enzymer gör att köttet blir mörare, ett par timmar innan den grillas.

3 juni 2014 av Mads Persson.

Intervallstekt oxfilé på grill

Recept: (huvudrätt till 4 pers)

  • 1 oxfilé (ca 1–1,5 kg)

  • 0,5 liter äppelmust

  • 2 pressade vitlöksklyftor

  • Ett par stjälkar färsk rosmarin

  • 1. Börja med att göra en marinad av äppelmust, pressad vitlök och rosmarinkvistar.

  • 2. Putsa filén så att du får bort tjocka senor, fett m.m. Lägg köttet i en plastpåse, häll i marinaden och förslut påsen ordentligt.

  • 3. Marinera filén i 6–12 timmar i kylen. Vänd ev. på den då och då.

  • 4. Värm upp grillen ordentligt och snabbstek filén på båda sidor.

  • 5. Ta bort köttet från värmen och låt temperaturen i grillen sjunka lite så att köttet inte bränns vid.

  • 6. Grilla nu filén i tre omgångar om vardera 15 min. och med 15 min. vilopaus mellan varje.

  • 7. Använd alltid en stektermometer i köttet; den ska visa 55–60 grader mot slutet. Allra sist låter du köttet vila tills temperaturen stiger till ca 65 grader. Sedan är köttet perfekt rosa!

Grilltid/marinering: Ca 1,5 timme/12 timmar

Passar till: Sommarens grillfester då du har gott om tid och vill imponera stort på dina gäster.

Om intervallstekning: Stekmetoden ”intervallstekning” har blivit en trend bland många grillmästare. Med hjälp av denna stek- och låt vila-metod får köttet nämligen en perfekt kärntemperatur – och köttet blir mört. Man jobbar med flera korta stek- och viloavsnitt, och intervallprincipen gör att köttet blir genomstekt ända in mot den rosa mitten.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är bäst med vinterträning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: