Grillad hel laxsida med tomat- och pinjenötstopping

Den skrytiga: Grillad hel laxsida med tomat- och pinjenötstopping samt kryddörtsås och potatis.

21 juni 2011

Ingredienser - ca 6 personer 1 hel benfri laxsida 300 g grovt bröd 1 näve pinjenötter 1 litet knippe persilja 5 finhackade tomater 1 knippe finhackad vårlök 4 feta pressade vitlöksklyftor 1 citron 2 msk olivolja 5 dl creme fraiche 5 % (mini) 1 knippe finhackad dill små nypotatisar salt och peppar

Tillagning

  • Ta ut gallret ur klotgrillen och lägg laxen med skinnsidan neråt på gallret med en bit aluminiumfolie under. (Använd klotgrill, då den fungerar som ugn och ger brödmassan en spröd skorpa).

  • Finhacka sedan brödet och blanda det med tomater, persilja, citronsaft, olja, vårlök, vitlök samt salt och peppar. Mosa alltihop till en tjock massa och sprid därefter ut massan över laxens köttsida.

  • Värm upp grillen ordentligt och lägg in gallret med laxen på i klotgrillen. Laxen ska nu ha ca 20-30_minuter vid jämn indirekt värme, alltså inga varma kol direkt under laxsidan.

  • Gör under tiden kryddörtsåsen genom att blanda finhackad dill med creme fraiche, lite citronsaft, salt och peppar.

  • Koka till sist nypotatisen, men inte mer än att den ger tuggmotstånd, och servera tillsammans med såsen till laxsidan.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är bäst med vinterträning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: