Nordisk mat sänker kolesterolvärdet

Undersøgelser fra Aarhus Universitet viser, at ny nordisk mad forbedrer både kolesteroltal og blodtryk._SE

Nordisk mat

har rönt stora framgångar på den gastronomiska världsscenen de senaste åren, men det finns fortfarande plats på mångas middagstallrikar när det handlar om att välja nordiska råvaror.

Nya studier från Århus universitet visar att nordisk mat bl.a. är bra för kolesterolvärdet. I studierna jämfördes två grupper med varann. Deltagarna i den ena gruppen åt vanlig husmanskost, medan den andra åt efter de nya nordiska matprinciperna.

Även om den sistnämnda gruppens deltagare inte lyckades gå ned i vikt, så blev deras kolesterolvärden och blodtryck betydligt bättre.

### Nordiska matprinciper
  • Ät efter årstiden.

  • Ät mindre kött och välj kött av bra kvalitet.

  • Ät mer fisk och skaldjur.

  • Ät mer grova grönsaker, kål, morötter osv.

  • Ät mer fullkorn.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är bäst med vinterträning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: