Skärbräda med grillat kött
© Thomas Dahl

Kött: Nyttig och god grillmat på 30 minuter

Fyra köttbitar som passar bra i en lättlagad och god grillmeny till vardags.

7 juli 2017 av Anders K. Pedersen

När det ska grillas kött...

Om du har tid kan du fixa marinaden och lägga köttet i den kvällen innan du ska grilla för att köttet ska få mer smak. 

Fläskkotlett med färsk vitlök och dragon

Gör så här:

  • Finhacka vitlök och dragon och blanda i lite olja, salt och peppar. 
  • Lägg marinaden tillsammans med kotletterna i en fryspåse. 
  • Förvara i kylskåp om du förbereder det dagen innan. 
  • Grilla kotletterna på en het grill. 
  • Vänd dem medan de är lätta att få loss från grillgallret. 
  • De bör grillas 3-4 min. på varje sida.

Tips: Fläskkotlett passar bra till vardags, och den blir betydligt godare om den kryddas ordentligt.

Nötfärsbiff med färsk timjan, lök, persilja, paprika och tomatpesto

Gör så här:

  • Finhacka lite timjan, persilja och lök, och rör ihop allt med nötfärsen, paprika och lite tomatpesto till en fast köttfärs. 
  • Forma färsen till biffar, ca 1 cm tjocka. 
  • Grillen ska vara riktigt het innan du börjar grilla. 
  • Vänd biffarna ett par gånger i ca 6-8 min.

Tips: Lite kryddor och grönsaker och en stund på grillen kan sätta rejäl piff på de annars lite halvtråkiga nötfärs­biffarna. 

Kycklingbröst marinerat i rosmarin och rivet citronskal

Gör så här:

  • Gör en marinad av lite hackad rosmarin, rivet citronskal samt olivolja, salt och peppar. 
  • Lägg kycklingbrösten i en fryspåse tillsammans med marinaden.
  • Grilla kycklingbrösten på grillen som ska vara riktigt het. 
  • Vänd dem medan de är lätta att få loss från grillgallret. 
  • De bör grillas ca 3-4 min. på varje sida.

Tips: Delade kycklingbröst blir färdiga snabbare på grillen, och marinaden ger köttet mer smak.

Ankbröst med rivet apelsinskal, apelsinsaft, sojasås och färsk chili

Gör så här:

  • Gör en marinad genom att hacka chili och blanda i lite olja, sojasås, peppar, apelsinsaft och rivet apelsinskal. 
  • Skär bort senor och fett från ankbröstet, och lägg det i en fryspåse med marinaden. 
  • Grilla köttet på grillen som ska vara riktigt het. 
  • Vänd kött­et medan det är lätt att få loss från grillgallret, ca 2-3 min. på varje sida. 
  • Köttet behöver inte vara helt genomstekt.

Tips: Dela ankbröstet före grillning. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gör dig mest motiverad att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: