Cookie- och Sekretesspolicy
Välj rätt proteinkaka och proteindryck
För att återhämtningen ska komma igång så snabbt som möjligt efter träningspassen behöver kroppen främst protein. I kombination med kolhydrater blir resultatet en perfekt cocktail för att musklerna ska börja återuppbyggas.

Stort test: Bästa proteinkakorna och proteindryckerna efter träning

Efter en tuff löprunda eller ett tufft styrkepass skriker musklerna efter protein och kolhydrater. Men vad ska man egentligen äta? Vi har testat 32 olika kostprodukter.

  • Av Martin Kreutzer.
  • Aktiv Träning nr. 2, 2015
Protein

Efter ett hårt träningspass är det viktigt att snabbt få i sig energi. En riktig måltid är allra bäst, men inte alltid praktisk möjlig. Därför finns det mängder av kostprodukter som snabbt ska förse musklerna med protein och kolhydrater – och det kan en proteinkaka göra.

Innehållet är viktigt i en proteinkaka och proteindryck

Vi har testat 32 proteinkakor och proteindrycker. En proteinkaka kan göra mycket stor skillnad. Vissa proteindrycker säljs i portionsstorlekar, medan andra säljs i stora hinkar eller påsar där du själv blandar till en rekommenderad mängd pulver.

Det är proteinet du betalar för

Vi tittar framför allt på innehållet av protein, eftersom det är det som man betalar för och eftersom t.ex. en banan snabbt kan täcka hela behovet av kolhydrater efter din träning. Vi granskar självklart också på priserna i förhållande till innehållet, och vi räknar ut ett specifikt pris på vad man betalar per gram protein i en proteinkaka eller en proteindryck.

Smaken spelar en viktig roll i en proteinkaka och en proteindryck

Vi testar också smak och konsistens i respektive proteinkaka och proteindryck. Smak och upplevelse är förvisso individuell, men vår bedömning ger ändå en indikation om produkterna är goda eller inte. Smakar en proteinkaka eller en proteindryck gott? Eller tvingas man kämpa för att svälja ned en proteinkaka eller proteindryck?

Läs hela testet och se vinnarna i de två kategorierna och få hjälp med att göra ditt eget kvalificerade val när du ska köpa en proteinkaka eller en proteindryck.

Prenumerant ladda ner filen här.

Så testar Aktiv Träning

Vi testar marknadens mest relevanta proteinkakor och proteindrycker för att ta reda på och förmedla produkternas styrkor och svagheter, så att du kan göra det mest kvalificerade valet för att köpa den proteinkaka/proteindryck som passar bäst till dig.

Vi har låtit ett antal testare provsmaka produkterna efter intensiva konditionspass och tung styrketräning. De har utvärderat om smak och konsistens appellerar till kroppens sinnen efter tuff träning.

En näringsmässig bedömning av respektive produkt går som en röd tråd genom hela testet. Där har vi lagt särskild tonvikt på innehållet av protein och kolhydrater. Produkternas allmänna kvalitet – t.ex. mängden tillsatser och kvaliteten på proteinet – har också haft betydelse för helhetsbedömningen av varje enskild proteinkaka och proteindryck.

TESTKRITERIER
Vi har testat återhämtningsprodukterna utifrån följande kriterier:

  • Smak: Är produkten lätt att få i sig eller måste man hålla för näsan för att äta/dricka den? Smaken är självklart en subjektiv faktor, men vi sammanfattar testpanelens dom och avslöjar vilka som de flesta tyckte var godast.
  • Näringsämnen: Produkterna ska innehålla rätt mängd protein och kolhydrater för att energibehovet ska täckas efter hårda träningspass. Den omständigheten påverkar självklart bedömningen. Vi tittar också på om produkterna har andra kvaliteter som t.ex. nyttiga råvaror, eller om någon produkt innehåller mycket tillsatser.
  • Konsistens: Vi avslöjar om proteinkakan t.ex. är torr eller för seg – eller om drycken t.ex. är lätt- eller trögflytande trots att den skakats om rejält.

REKOMMENDERADE PORTIONSSTORLEKAR
Vissa drycker säljs i större pulvermängder (i hinkar). Här refererar vi till tillverkarens rekommenderade portionsstorlek.

PRIS
Protein är svårare att tillgodogöra sig på andra sätt jämfört med kolhydrater. Därför betygsätter vi vad ett gram protein kostar.

SLUTBEDÖMNING
Produktens helhetsbetyg bygger på en samlad bedömning av ovanstående samt hur lätta de är att få i sig efter träning.

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Kosttillskott motverkar träningseffekten

Kosttillskott motverkar träningseffekten

Kosttillskott |

Kosttillskott kan blockera kroppens ...

Kostillskott upphäver träningseffekten
Smakfullt för aktiva

Smakfullt för aktiva

Kosttillskott |

Snabba kalorier i ett bra format.

Test av Nutritech Müsli bar
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Bästa protein- och energikakorna

ExclusiveExclusiveBästa protein- och energikakorna

Kosttillskott |

Är du tveksam om vilka energi- och ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Energi-produkter: Vilka passar för dig?

ExclusiveExclusiveEnergi-produkter: Vilka passar för dig?

Energiprodukter |

Utbudet av geléer, sportdrycker och ...

Läs mer
Får man större muskler av kreatin?

Får man större muskler av kreatin?

Fråga oss |

Jag styrketränar en hel del men märker ...

Läs mer
Nytt
Boosta dig inför höstmörkret

Boosta dig inför höstmörkret

SPONSRAD ARTIKEL |

Höstdeppig? Den mörka årstiden är här ...

Läs mer
Allt du behöver veta om proteindrycker

Allt du behöver veta om proteindrycker

Kosttillskott |

Vad bidrar en proteindryck med och hur ...

Läs mer
Allt du behöver veta om proteinkakor

Allt du behöver veta om proteinkakor

Kosttillskott |

Vad bidrar en proteinkaka med och hur ...

Läs mer
Allt du behöver veta om proteinpulver

Allt du behöver veta om proteinpulver

Kosttillskott |

Vad bidrar proteinpulver med och hur ...

Läs mer
Allt du behöver veta om kreatin pulver

Allt du behöver veta om kreatin pulver

Kosttillskott |

Vad får du ut av kreatin pulver, och ...

Läs mer